Fatih Sultan KAR

1956 yılında İstanbul’da doğdu. Fenerbahçe’de göz doldurdu, Galatasaray’da yıldızlaştı. Milli Takım Kaptanlığına yükseldi. Ümit Milli Takım onun döneminde 2000 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne katıldı. Bursaspor, Antalyaspor ve Konyaspor’u çalıştırdı. Galatasaray taraftarı tarafından 'Baba Raşit' lakabıyla adlandırılan Raşit Çetiner Candan Erçetin ve Sezen Aksu'yu hayranlı ve futboldan sonra en büyük tutkusu ise tenis.

Forvetten defansa geçti
10 Eylül 1956 İstanbul 'da doğdu. Futbol hayatına 1973'te İstanbulspor'da başlayan Raşit Çetiner, Göztepe, Kocaeli, Fenerbahçe ve Galatasaray'da futbolculuk kariyerine devam etti. 65 kez Türk Milli Takımımızın formayı giydi. Uzun yıllar Forvet oynamasına rağmen Galatasaray 'da 'Defans' oyuncusu olarak başarıyla görev yaptı.

Futbol hayatı dramatik bir şekilde son buldu
1981–1982 sezonunda Teknik Direktör Brain Birch - Günay Kayalar - Özkan Sümer döneminde Fenerbahçe 'den Galatasaray'a transfer edildi. 1987–1988 sezonu Teknik Direktör Mustafa Denizli dönemine kadar başarıyla Galatasaray defansının vazgeçilmez futbolcularından birisi oldu. Geçirdiği ağır sakatlık nedeniyle 1988'de futbol sahalarından koptu. Çetiner bir söyleşide o günleri şöyle anlatıyor :
'Her başarıyı yakaladım. Ama futbola doyamadım. O dönemde A Milli Takım'ın kaptanıydım. Galatasaray'da Dünya takımı olma yolunda adımlar atılıyordu. O adımın başında sakatlanmak beni kahretti. Her şey bitti, Raşit Çetiner Türk futbolundan oyuncu olarak silindi. Bileğimdeki ciddi sakatlıklara rağmen özveriyle oynadığım için 'Aslan Yürek' lakabı takılmıştı. Bunda hatalı davrandım. Gaza da geldik biraz. Ve o sakatlık geldi, çattı. Şimdi sağ ayağım sürekli ağrıyor, acı kendini hatırlatıyor. Ayağım kısaldı. Şimdi Goal diye bir film izledim. Benim hayatım daha dramatik.'

Futbol hayatına son veren Samsunsporlu Muzaffer trajik bir kazada öldü
Çetiner'in büyük bir talihsizlik sonucu futbol hayatından kopmasına neden olan Muzaffer, daha sonra Samsunspor'un 20 Ocak 1989'da yaşadığı trajik kazada hayatını kaybetti. Çetiner; 'Allah rahmet eylesin. Sakatlanınca kızmıştım. Rahmetli çok sert futbolcuydu. Kasıtlı olmadığını biliyorum ama etraftan farklı hava oluştu. Ancak şunu da düşünmedim değil; ilk sakatladığı insan ben değildim. Kaza geçirdiğinde çok üzüldüm. Bir bebeği vardı. Ben cani değilim, insanım her şeyden evvel.'

Teknik Direktörlük kariyeri
Çetiner, antrenörlük kariyerine Galatasaray'ın 3. lig takımıyla başladı, 27.07.1998'de Ümit Milli Takım'ın başına geçti. Ümit Milli Takım onun döneminde gruptan çıkarak 2000 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne katıldı.

Aktif futbolculuk döneminden sonra 1990 yılında Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı Antrenörü olarak teknik adamlık kariyerine adım atan Çetiner, daha sonra Gaziantepspor, Altay, Erciyesspor, Dardanelspor ve Denizlispor’da görev aldı.

1998–99 yılı itibariyle Milli takıma adım atan Çetiner uzun yıllar Ümit Milli takım teknik direktörü olarak birçok yıldız oyuncunun yeşil sahalarda başarıyla görev yapmasını sağladı.

Mayıs 2006’da Ümit Milli Takım Teknik Direktörlüğü görevinden ayrılan ve yeniden kulüp takımı çalıştırma isteğinde olan Çetiner’in ilk durağı Bursaspor oldu.

Balığa bayılıyor, Candan Erçetin ve Sezen Aksu'yu hayranı ve futboldan sonra en büyük tutkusu tenis

Yeşil-beyazlılar’ı Süper Lig’e çıkaran Çetiner, 2007–2008 sezonuna İkinci Lig’de mücadele eden Antalyaspor’da başlarken sezonu ise Konyaspor’un başında tamamladı Galatasaray taraftarı tarafından 'Baba Raşit' lakabıyla bilinen Çetiner evli ve 2 çocuk babasıdır. Raşit Çetiner balığa bayılıyor, müzikte ise Candan Erçetin ve Sezen Aksu'yu hayranlıkla takip ediyor. En büyük tutkusu ise tenis.

Fotoğraf ve Belgeler Fatih Sultan Kar Koleksiyonundan alınmıştır

 

Raşit Çetiner futbol oynadığı yıllarda Galatasaray forması ile

 

Galatasaray kadrosu. Raşit Çetiner ( Ayaktakilerden 1.sırada )

 

1979–80 sezonu Fenerbahçe kadrosu. Raşit Çetiner ( Ayaktakilerden 2.sırada )

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ