FATİH SULTAN KAR

Her kent için unutulmayan ve yaptıkları güzel işlerle anılan isimler vardır. Rize ilinde “Tapucu İrfan” namı ile hoş bir seda bırakan İrfan Bilgin’de öyledir.

1924 yılında Rize’de doğan İrfan Bilgin’in spor geçmişi adeta bir destan. Sporculuk, hakemlik ve yöneticilik, federasyon görevlisi, bölge müdürlüğü olarak Rize Sporuna unutulmaz katkılar sağlamıştır

Giydiği formanın kendisine büyük geldiği bir yaşta futbola Rize Halkevispor’da başladı. Üç sene Trabzon İdman Gücü’nde oynadı. İstiklal Lisesi’nde okurken Beşiktaş Kulübünün özel karşılaşmalarında Şeref ve Hakkı ile birlikte antrenmanlara çıktı.

Rize’nin ilk lisanslı futbol hakemi
Askerde Erzurum Demirspor’da üç sene, dönüşte Trabzon İdman Gücü’nde bir sene futbol oynadı. Rize’ye döndüğünde Rize Beşiktaş Kulübü’nü kurdu. Bu kulüpte futbolcu ve yönetici olarak üç yıl hizmet verdi. Rize’nin ilk lisanslı futbol hakemi oldu. Rizespor’da dört numaralı kurucu, yöneticilik, genel kaptanlık ve ikinci başkanlık görevlerinde bulundu. İki sene Rize Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü yaptıktan sonra üç yıl Futbol Federasyonu’nun Rize Müşahitliği görevini yürüttü. Ömrünün son günlerinde Rizespor’un maçlarına yanında kalp ilaçlarıyla giderdi.

Onlar birer yıldızdı, unutmak olmak
Rizespor eski kaptanlarından İsmail Karali, Güneş gazetesinde “Tarih Konuşuyor” yazı dizisinin 18. konuğu İrfan Bilgin olmuştu. Bilgin, Karali’ye yaptığı açıklamalarda Rizespor’un Rize’de futbolun başlangıcından o güne değin tüm dönemlerin en iyi on birini şöyle sıralamıştı: Ali Akçay, Emir Ahmet Sağıroğlu, Uzun Yusuf Marşan, Sedat Hüseyinoğlu, İrfan Bilgin, Recep Kulak Hoca, Musa Dal, Şenol Birol, Motor Ziya, Sabri, Ahmet Mataracı.

Trabzon Lisesi ile şampiyonluğa
İrfan Bilgin
unutamadığı bir anısını şöyle aktarıyordu: Trabzon Lisesi liglerde iken Hasan Polat’Garnizon Takımı ile maç yapıyorduk. Galip gelirsek şampiyon olacaktık. Karşılaşmanın bitimine on dakika varken penaltı oldu. Antrenör penaltıyı benim atmam için ısrar etti. Gerildim ve topa vurduğumu anımsıyorum. Tüm arkadaşlarım üstüme çömelmişlerdi. Nefes alamıyordum. Sonradan gol olduğunu anladım. Şampiyon olmuştuk. Ondan sonra tüm penaltıları ben attım ve hiç birini kaçırmadım.  

Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar ve Levent Bilgin Arşivinden alınmıştır.

 

Rize Halkevispor ve İrfan Bilgin (1940) (Soldan sağa), Ziya Uslu, Arif Suyabatmaz, Mehmet Ali, Necati İslamoğlu, Apdullah Eyüboğlu, İrfan Bilgin, Lütfi Rakıcı, Sait Birkan, Naci Kanburoğlu, Apdullah Birkan

 


Üçü de iz bıraktı Rizespor Kurucu Başkanı Bahattin Çoşkun, Rizespor Kurucusu İrfan Bilgin, Rizespor Yöneticisi ve Rize Belediyesi Eski Başkanı İsmail Ömeroğlu yaptıkları ve yaşantıları ile Rizelilerin gönüllerinde yaşıyorlar

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ