Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kitapta yer alan söyleşisinde, “Uzun bir süre futbolu babamdan gizli oynadım. Mesela top ayakkabılarımı hiç eve getirmezdim. Evimizin dışında kömürlüğümüz vardı. Babam görmesin diye kramponlarımı kömürlükte saklardım” dedi.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın da öğrencilik yıllarında Rizespor muhabirliği yaptığı kitapta yer aldı.

İETT Genel Müdürlüğü Basın- Yayın Müdürlüğü'nde foto-film operatörü olarak çalışan Araştırmacı- Yazar Fatih Sultan Kar, 15 yıllık araştırma ardından, ‘Rize Spor Tarihi' adı altında 496 sayfadan oluşan kitap yayınladı.

Kar, Rize, İstanbul ve Ankara’da yaptığı alan çalışmaları sonucu ortaya çıkan kitabın, Rize spor tarihinde daha önce gün ışığına çıkmamış fotoğraf, belge ve bilgileri içerdiğini söyledi.

Kitabın aynı zamanda Çaykur Rizespor Kulübü için de kurumsal kimlik özelliği taşıdığını anlatan Fatih Sultan Kar, “Kitapta, Rize'de futbolun başlama vuruşunu yapan ve 1919 yılında ‘Rize İdman Yurdu' adıyla kurulan kulübün faaliyetleri, bu kulübün kurucuları ve Rize’nin ilk futbolcuları olmak üzere 9 ana başlıkta sayısız konu ve fotoğraf yer alıyor” dedi.

Kitapta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi anlatımıyla futbol anıları da yer aldı. ‘Futbol sahalarından Başbakanlığa' başlığı kullanılan yazıda Erdoğan, şu anılarını anlattı:

“Çok seviyordum futbolu. Fakat ilk dönemlerde babam futbol oynamama asla müsaade etmedi. Uzun bir süre futbolu babamdan gizli oynadım. Mesela top ayakkabılarımı hiç eve getirmezdim. Evimizin dışında kömürlüğümüz vardı. Babam görmesin diye kramponlarımı kömürlükte saklardım. Ayakkabılarıma gayet güzel bakardım. Ben maçları yapar, eve gelir, o gün oyun oynadığımı babama hiç çaktırmazdım. Yaralandığım olurdu. Babam görmesin diye saklardım. Sakatlanıp ağrıdan kıvranırdım ancak babam eve gelince dişimi sıkar, sanki hiçbir şey yokmuş gibi davranırdım. Ne kadar kötü olursam olayım babam anlamasın diye hiçbir şey hissettirmezdim.”

MESUT YILMAZ RİZESPOR MUHABİRİ

Kitapta eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın 1968 tarihli Çayeli Kültür Cemiyeti aylık yayın organı olan Çayeli Dergisi'nin 3'üncü sayısında muhabirlik yaptığı anlatıldı.

Kitapta, o dönemde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi olan Mesut Yılmaz’ın Rizespor’un Ankara deplasmanında Sanayi Barbaros ile oynadığı maçı takip ederek dergiye aktardığı ve kendi imzasıyla yayınlandığına yer verildi.

Yılmaz’ın kaleminden maç anlatımı ise şu şekilde: “Üçüncü Türkiye liginin yeni ve güçlü ekibi Rizespor ikinci Ankara deplasmanını da galibiyetle kapadı. Ankaragücü stadyumunun kapalı tribününü tamamen dolduran Rizeliler bir defa daha kendi takımlarını alkışlama imkanını buldu. Maç çok soğuk bir havada ve kötü bir zeminde oynandı. Üçüncü ligin kırmızı grubunda şimdi şampiyonluk için çekişen beş takımdan biri de Rizespor. Beş maçta hiç yenilmeden 8 puan toplayan Rizespor’ un en çetin rakibi 9 puana sahip Kırıkkalespor. Aynı puana sahip takımlar ise Tarsus İdman Yurdu ve Amasyaspor. İskenderunspor ise onları 1 puan geriden İzliyor. Bu çetin mücadelenin düğümü önümüzdeki haftalarda çözülecek. Rizespor’a daha büyük başanlar diliyoruz.”

EDİTÖRÜN NOTU: Çayeli için kültürel bir miras olan ve mazisi bu kadar eskiye dayanan Çayeli dergisinin bu gün yayınlanmayışını  folklorumuz açısından büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Bu konuda yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ediyoruz...  

 

 

Editör: HABER MERKEZİ