Fatih Sultan KAR

Ömrünü Rizespor’a adadı. Rizespor’un kuruluşunda büyük çabalar sarf etti. Rizespor’un en zor dönemlerinde görev aldı. 1953 yılında amatör,1968 yılında profesyonel Rizespor’un kurucusu olarak tarihe geçmiştir.

13–5–1930 tarihinde Rize’de doğdu. Babası Rize’nin saygın tüccarlarından Hüseyin Kürkçü’dür. Rizespor’un 1953’teki amatör kuruluşunda da kurucu olarak yer almıştır. Hem amatör hem profesyonel Rizespor’da kuruculuk yapan tek kişidir.

 

Muharrem Kürkçü, 1953 amatör, 1968 profesyonel takımların kuruluşunda kurucu olarak görev yaparak Rizespor tarihine geçti.

 

1947 yılı büyük gelişmelere sahne olması bakımından Rizespor camiası için önemli bir yıldır. Şemsettin Çepni (Şemsi Hoca) tarafından kurulan sarı kırmızı formalı Güneşspor kuruluyor, keza aynı yıl kardeş ve rakip takım sarı lacivertli Fener Gençlik mücadeleye katılıyordu. Güneşspor takımında Atıf (Taviloğlu), Tahsin (Tuzcu) ve Atilla, kaleci olarak; Musa (Dal), Salim, Ekrem (Akdeniz), İsmail (Kumbasar), Zeki (Köseoğlu), Çengel Akif (Tuzcu), Rüzgar Recep (Ayvaz), Vural (Kazmaz), Kadir (Berk), Mehmet Ali (Mataracı), Tommy Lawton Lütfü (Tabak), Musa (Ayvaz), Hamit (Karaca) ve Muharrem (Kürkçü) yer alıyordu.

 


Efsane futbolcu Muharrem Kürkçü, futbolculuk yıllarında takım arkadaşlarıyla. Soldan sağa  2. Atıf Taviloğlu, 3. Lütfü Kaboğlu, 4. Vural Kazmaz, 5. Gündüz Mete, 6. Hilmi Sabuncu, 7. Mustafa Berk, 8. Muharrem Kürkçü, 9. Bahattin Ayvaz, 10. Recep Ali Ayvaz, 11. Mehmet Salih Şamlı. 

EN AĞIR GÖREVLER ONA DÜŞÜYORDU
Muharrem Kürkçü, Rizespor’un kuruluşunda büyük çabalar sarf etti. Bahattin Coşkun, Şemsettin Çepni ve İrfan Bilgin’le birlikte profesyonel Rizespor’un kurucularından biri olarak tarihe geçti. Bahattin Coşkun tarafından oluşturulan ilk Yönetim Kurulu’nda Genel Sekreter olarak taşın altına elini koydu. Yönetim Kurulu’nda en ağır görevler ona düşüyordu. Kulübün mali işleri yanında futbolcuların disiplinleriyle de bizzat ilgileniyordu.

Rizespor’un ikinci olağan kongresi sonucunda da Yönetim Kurulu’na seçilerek Genel Sekreterlik görevini sürdürdü. Rizespor için verilen hiçbir görevden kaçmadı. En zor zamanlarda Rizespor’un Yönetim Kurulu’nda görev yaptı.

 

Hey gidi günler hey! 1956 yılında çekilmiş Güneşspor’a ait bu fotoğrafta kimler yok ki… Eski Rize Belediye Başkanı İsmail Ömeroğlu, Eski Bakan Tuncay Mataracı, Akif Tuzcuoğlu, Atıf Taviloğlu ve Muharrem Kürkçü ilk göze çarpan isimler.

1990’lı yıllar Rizespor’un en zor dönemleriydi. Kulüp büyük sıkıntılar içinde bırakılmış, anahtar Vali’ye teslim edilmiştir. Kısacası Rizespor kayyuma kalmıştır. Bu zor dönemde de Muharrem Kürkçü atama ile Rizespor’un 15. Kulüp Başkanı olarak göreve gelmiştir. Bu bir geçiş süreci olduğundan Karkçü görevi, 5 ay süreyle sürdürmüş (11.01 – 21.05 1990) 21 Mayıs 1990 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurul sonucu bayrağı Başkan Hamit Oral’a devretmiştir.

ÜÇ KUŞAK RİZESPORLULAR
Kürkçü ailesi, üç kuşaktır Rizespor’a hizmet etmiş köklü bir aile. Muharrem Kürkçü’nün mirasını oğlu Hüsnü’den sonra şimdi de torunu Evren devralmış sürdürüyor. Muharrem Kürkçü, üç kuşak Rizesporlu bir ailenin en büyük ferdi olmanın haklı gururu ile Rize’de mütevazı bir hayat sürdürüyor. Güneşspor’da futbolcu, Rizespor’da kurucu, yönetici ve başkan olarak görev yapan Kürkçü’nün oğlu Hüsnü de Rizespor’da futbolculuk, kaptanlık, teknik direktörlük ve menejerlik görevlerinde bulundu. Ailenin genç kuşak temsilcisi Evren Kürkçü ise şu anda Rizespor A takımında top koşturuyor.

 


Muharrem Kürkçü ve arkadaşları 60’lı yıllarda Rize Şehir Stadında bir antrenman izlerken.

Fotoğraf Ve Belgeler Fatih Sultan KAR koleksiyonundan alınmıştır.

Editör: HABER MERKEZİ