Süper ligin son 9 deplasman maçında aralıksız kalesinde gol gören ve bu deplasman maçlarından sadece bir puan alabilen yeşil – mavili takım uzun aylar sonra ilk kez bir deplasman maçında kalesine gol görmedi ve komşusu Erzurumspor’dan bir puan alarak haftayı kapadı.

Bardağın dolu tarafından başlayalım.  Rizespor savunmasına aylardan beri teknik direktör Tomas’ın ; “Bana bu adamı alın “ dediği Boşnak stoper Emir Dilaver hocasını yanıltmadı ve ne kadar sağlam bir savunma oyuncusu olduğunu daha ilk maçta bize gösterdi.  Demek ki neymiş bu sezon Tomas’ın ilk transferi deyim yerindeyse “çuk” oturmuş! Diğer yapılan transferleri yazmıyorum onları yapanları zaten siz biliyorsunuz!..

Rizespor savunma göbeği çok iyi ikili yakaladı diyebilirim. Emir & Meriah tandemi hem havadan, hem karadan bu ligde adından söz ettirir. Göbek derken Rizespor takımının asıl kanayan yarası yıllar boyu orta göbek olduğunu sağır sultan bile biliyor. En son Okan Buruk dönemi ikinci devresinde Tomas’ın transferleri ile yeşil – mavili takımın taraftarları keyifli bir şekilde göbeğini kaşıtarak zevk almıştı. O dönem rakibe kene gibi yapışan bir Azubike vardı ve başka da yazmama gerek yok. Azubike hem kesiyor hem de temiz bir şekilde dikine gidiyor, kaliteli pas veriyordu.  Şimdi ki bizim takımın orta saha göbeği son derece düz oyuncularla kurulu. Bu göbekte oynayanlar bin bir güçlükle kazandıkları topları ya geri dönüp stoperine yada yana oynayan, kısaca Rizespor’un saha içi el freni topçular. Dünkü maçta Yasin Pehlivan ve Doğan Erdoğan ikilisi sizce ne yaptı? İkisini topla yanına birde Fabricco’yu koy yarım Azubike etmez. Sonradan giren Abdullah’ı biliyoruz zaten,  bilmediğimiz bir oyuncu ise tek idmanla ikinci devre oyuna giren Gana’lı Donsah. Erken olacak ama o da bir  6 – 8 karşımı aranan bir ilaç değil sanki ama beklemekte fayda var, ilerleyen haftalar inşallah kendisinden beklenen kaliteyi bize sunar, takıma faydalı olur.

Yeşil – mavili takımda kanayan bir başka sorun kanatlar. Mihalak denilen oyuncu Etimesgutspor’a denenmeye gelse sınıfı geçemez. Ama bu oyuncu süper ligde menajerlerin itilemesi ile forma şansı buluyor!  Ev sahibi Erzurumspor’un bu sezon aldığı kanat oyuncusu Litvanyalı Novikovas bize modern bir kanat oyuncusu örneği verdi. 11 numaralı sarışın oyuncu hem dripling yapıyor,  hem uzaktan sağ sol direk kaleye şutu var bana göre en önemlisi savunmaya yani bekine üst düzey yardımı var. Dadaş’ın transfer komitesi buluyor sen ise çıt kırıldım gölgesinden korkan Mihalak’ı büyük bir transfer başarısı diye duyuruyorsun.  Bu mudur senin transfer başarın? Bu mudur senin transfer de yol haritan? Bu mudur Gençlerbirliği takımında geçen sezon sıfır çeken üç oyuncuyu kadrona katman biri ikinci el gibi alıp, cebine de 150 bin tl haşlık koyarak bir alt lige Samsunspor’a giden Nadir  Çiftçi örneğinde olduğu gibi. Bu mudur bir alt ligde forma şansı bulamayan Engin Bekdemir’i Rizespor’a transfer etmek, daha sonra yetersiz denilerek yollamak!

Dünya yıldızı Remy diye bir oyuncu almışsın. Adama çuvalla para ödemişsin, bu adam tek başına ne yapacak? Orta sahadan kaliteli ayaklar ve en önemlisi futbol aklı olan oyuncularla Remy pozisyona girer. Kanat oyuncusu Remy’i topla buluştur o da tabela yapar. Burada tek beyin Boldrin. Zaten tüm rakip takımlar Rizespor’u çözdü. Boldrin’e 2 kişi bas, Remy’i topla buluşturma bitti. Rizespor ‘un göbeği yani orta sahası yaratıcı oyuncularla skor bulur, göze hoş gelen futbol bize sunar. Yukarda saydığım düz orta saha oyuncularla biz sıkıntı çekmeye devam ederiz. Tam dedik savunma iyi bir ikili buldu ama her maç nereye kadar. Boldrin’in saha içi yükünü hafifletecek bize bir beyin lazım. Rizespor ‘da Boldrin & Attıf ikilisinin dönemine bakın. İşte öyle bir ayak bulacaksın. Buna ister 10 numara de ,ister 8 numara de.  Alınan Gana’lı Donsah bu işi çözmez. Bize Mehmet Ekici veya Erkan Zengin tarzında kalite ayak, kelle alacak, asist yapacak, duran top kullanacak bir isim yerli veya yabancı bu kadroya şart. Aksi takdirde özellikle hücum da bin bir güçlükle ürettiğin pozisyonlar heba olur. Ligde en az gol atan dolayısıyla puan alan takımların başında geliriz. Bu işi paraya acımayın ve çözün. Heba olacak Remy’ye verilen milyon Avro’lar, Kaleci Gökhan’ın kurtarışlarına yazık olacak, stoperlerin sağlamlığı boşa gidecek.

Ligde ilk 4 hafta kaybedilen 10 puan var, kazanılan iki puan. Bu takım milli aradan sonra nasıl bir reaksiyon vereceği çok önemli. Hırvat teknik adam Tomas’ın mazereti kalmadı. Geçen hafta aşırı sıcak hava, bu hafta yüksek rakım derken, Ankaragücü maçı sonrası olası yağmur bahanesi ne artık kimse inanmaz.  Transferde son 48 saat ve top sende Tomas hoca. Bastır ve kaliteli bir orta saha, sağ bek, kanat aldır.  Sonra Ankaragücü maçı sonrası yağmur yağar ve seni yolcu edecek sana şemsiye tutacak kimse bulamazsın seni çok seven Rize’de hocam!..

Editör: HABER MERKEZİ