Fatih Sultan KAR

Dar zaman dostu Örnek bir spor adamı Lokman Koçan: Kanserden korkmuyorum. Hayatta en büyük beklentim Rize- İspir yolunun yapıldığını görmektir

Lokman Koçak gerek sözünün eri yapısı gerekte spor yaşamındaki mazisi ile Rizelilerin gönlünde büyük bir yere sahip. Kendisi kanser hastalığı ile mücadele ediyor. On bir kez ameliyat olan Koçan kanser hastalığına rağmen nükteleri ve şakaları ile çevresine renk katıyor. Koçan’ın en büyük hayali Rize- İspir yolunun yapıldığını görmektir

Rize ilinin yetiştirdiği örnek bir sporcu spor eğitimcisidir Lokman Koçan. Lokman Kocan’in kimliği futbolun yanı sıra masa tenisindeki yeri ilimiz sporu  için çok önemli bir örnektir. 1949 yılında doğdu. Koçan 14 yaşında Rizespor amatörde futbola başladı. 1965 yılında Malatyaspor’da profesyonel oldu.Ardından Ercincanspor,Rizespor, Çayspor, Denizli Karagücü, Kalespor, Esnafspor, Y.S.E’de 15 yıl futbol oynadı. Ordu Milli takımına çağrıldı. Lokman Koçan futbolun dışında asıl başarısını Masa tenisi sporunda ortaya koymuştur.

Sadece Futbol değil, masa tenisinde de başarılara imza attı
Dönemin Gençlik Ve Spor Rize İl Müdürü Ömer Akmehmet’in teşviki ile 1978 yılında yapılan İ.F.S  Dünya Liseler Arası Masa Tenisi karşılaşmasında 2.lık elde eden Türkiye Masa Tenisi Takımının Baş antrenörlüğe getirilmişti. Kızlarda Dünya birinciliği, üçüncülüğü ve dördüncüğü elde eden takımın başında hep Lokman Koçan vardı. Türkiyenin en genç ( 35 yaş ) eğitim grup başkanlarından biri olarak başarılara imza attı.

Rizespor’un ilk profesyonel kadrosunda yer aldı
Rizespor profesyonel takımında Salim (Erzincan Şekerspor), Rasim (Erzincan Şekerspor), Ahmet (Giresunspor), Hakkı (Rizegücü), Ahmet (Petrolofis), Mustafa (Erzincan Şekerspor), Mustafa (Samsunspor), İbrahim (Trabzonspor), Salih (Kastamonuspor), Atilla (Giresunspor), Sabahattin (Erzincan Şekerspor), Tuncay (Sarıyer), Yüksel (Sarıyer), Şenol (Beşiktaş), Cevat (Rize Çayspor), Kadir (Rize Çayspor), B.Cevat (Rize Çayspor), Enver (Rize Çayspor), Yücel (Rizegücü) ile birlikte top koştururken hem amatör hemde profosyonel takımda yer almış olmanın mutluluğunu yaşadı.

Lokman Koçan’ın Yıldızları
Rizespor eski Kaptanlarından İsmail Karali’nin Rize Güneş Gazetesi için hazırldığı “tarih Konuşuyor” yazı dizisinin konuğu olan Lokman Koçan Rize futbolunun yetiştirdiği en iyi on biri şöyle sıralıyordu: Köfte İsmet, Suat, Hamit Kazancı, Sedat Hüseyinoğlu, Temel Birol, Recep Tecimer, Süreyya Saraç,İrfan Akaslan,Motor Muhammet, Şenol Birol ve Aynur Yaptığı hatanın telafisi gayreti ve korkuyla 3 gol attı

Koçan yine aynı söyleşide bir hatırsını şöyle dile getiriyordu  :Rizespor- Fener maçında benim hatam sonucu ilk devre 2-0 yenik durumdaydık.

İkinci yarı antrenörüm Kürkçü sol açığa aldı beni. Gözlerinde öfke kıvılcımları taşıyordu. Yaptığım hatanın telafisi gayreti ve korkuyla 3 gol attım. Maçı 3-2 kazandık.Soyunda odasına kendimden emin bir şekilde girdim. Girmemle birlikte iki yumrukla kazanın dibinde buldum kendimi.Kürkçü böyle karşılamıştı beni. Sonra 27.5 lira prim verildi hep birlikte sinemaya gittik. Geçmiş döneme baktığımda Şemsettin Çepni, Muharrem Kürkçü, Ali Tufanoğlu ve İrfan Akaslan benliğimde iz bırakan yöneticilerdir.

Rize- İspir  yolunun tamamlanması için kamuoyu oluşturuyor
Lokman Koçan günümüzde Rize’de yaşıyor. Hayata hep neşe katan Koçan amansız bir hastalıkla mücadele veriyor. Kendi sıkıntılarını bir yana bırakıp Rize için hayatı önem taşıdığına inandığı Rize- İspir   yolunun tamamlanması için kamuoyu oluşturma çabasında. Kanserle mücadelesini şöyle anlatıyor : On bir kez ameliyat oldum .Kanser hastasıyım. Rizelilerinde fahri kanserliler derneği başkanıyım. Kanserden korkmuyorum. Hayatta en büyük beklentim Rize- İspir yolunun yapıldığını görmektir. Kendisine sağlıklı mutlu günler diliyoruz.

Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar Koleksiyonundan alınmıştır

 


Editör: HABER MERKEZİ