Toptan Anayasa Mahkemesi'nin esas yerine usül yönünden inceleme yapmasının yanlış olduğunu belirterek 'erklerin' birbirlerinin görevlerine karışmaması gerektiğini söyledi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, 'sorunlarımızı demokrasi içerisinde çözeceğimize inancım tamdır. Hepimiz el birliği ile demokrasiyi savunma, koruma ve geliştirmeye çalışmalıyız' dedi.

Toptan sürpriz bir öneri de ortaya atarak yeni bir anayasanın yapımı yanında çift parlamentoyu, yani Cumhuriyet Senatosu konusunun da tartışmaya açılması önerisinde bulundu. TBMM Başkanı Köksal Toptan ayrıca son gelişmeleri değerlendirmek üzere önümüzdeki süreçte Parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderlerini toplantıya çağırmayı düşündüğünü söyledi.

İŞTE O AÇIKLAMALAR...

'Yeni bir anayasa ve senato uygulaması Türkiye için yararlı olabilir. Senato önerisi bana Başbakan tarafından telkin edilmedi. Çift kamaralı sistem Anayasa Mahkemesi'nin işini kolaylaştırır. İlk defa söylüyorum bunu. Avrupa'da örnekleri var. Bizde de olmasında yarar var. Kişisel fikrim bu.'

SENATO NEDİR? 

Senato, bazı ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine Senatör denir.

Dünya tarihindeki ilk senato Roma İmparatorluğu tarafından M.Ö. 8. yüzyılda kuruldu ve M.S. 6. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca Bizans İmparatorluğu da Doğu Roma İmparatorluğu olarak M.S. 4. yüzyıldan başlayarak 13. yüzyılda 4. Haçlı Seferinin İstanbul'u işgal etmesine kadar senato kurumunu devam ettirdi. 

Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkede senatolar yasama kurumunun bir parçası olarak görev yapmaktadırlar.

Türkiye'de 1961–1980 yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteydi ve TBMM, Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olmak üzere iki meclisten oluşuyordu. 1980 yılından sonra tekrar tek meclisli sisteme geri dönüldü ve senato kurumu 19 yıllık bir çalışma süresinden sonra Türkiye'de yürürlükten kalktı. (mynet haber)

Editör: HABER MERKEZİ