Mustafa BAYRAK

Rize’de Düzenlenen, Eski İçişleri Bakanı ve CHP İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş’in de Katıldığı ‘Gala ve İmza Gününde’ İlk Kez Gün Yüzüne Çıkan Rize’nin Antik Tarihine İlişkin Görüntüler, İzleyicileri Büyüledi. Antik ‘Halikarnassos’ Belgesel Filminin Galasının da Yapıldığı Etkinlikte, CHP Rize Belediye Başkan Adayı Av. Remzi Kazmaz, Kendi Yazmış Olduğu Halikarnas Mozolesi ‘Mausoleion’ Kitabını da İmzaladı.

Rize’nin antik tarihi ilk kez gün yüne çıktı. Antik ‘Halikarnassos’ belgesel filminin galasının da yapıldığı ‘Sanat ve Antik Tarihin Buluşması’ etkinliğinde ayrıca, Halikarnas Mozolesini anlatan ‘Mausoleion’ kitabının imza günü de yapıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şubesi ile Yeni Viçe Gazetesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Gala ve İmza Günü’ içerikli ‘Sanat ve Antik Tarihin Buluşması’ etkinliği Rizelileri adeta büyülü bir tarih yolculuğuna çıkardı.

Araştırmacı gazeteci-yazar Ömer Şan’ın yaklaşık 15 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda hazırladığı, ‘Rize’nin Antik Tarihine Yolculuk-Kolkhis’in Gizemli Bahçeleri’ adlı sunumda, Rize’nin M.Ö. yıllara ait tarihine ışık tutacak önemli bulgu, anlatım ve görüntülere yer verildi. Rize’nin antik tarihine ilişkin ilk çalışma olan sunumda, dünyaca ünlü ‘Altın Post Efsanesi’nden yola çıkılarak, Ksenephon ve Strabon’un anlatımları, Urartu yazıtları ile bölgedeki efsanelerden söz edilerek; Rize ile olan bağlantıları anlatıldı. Rize’deki çalışmaları sırasında elde ettiği yer altı yerleşim yerleri, mağaralar ve taş oymalar ile taş yontmalar ile Kolkhis’e ilişkin yerleşim yerlerinin görüntülerinden oluşturduğu sunumda, bölgede tapınıldığı ile sürülen tanrıça hakkında da önemli buluntuları belgeleyen Ömer Şan, Rize ve bölgesinde bilimsel yöntemlerle yapılacak ‘antik tarih’ çalışmaların bilinen uygarlıklar dışında farklı bir uygarlığı keşfedeceğinin altını da çizdi.

CHP Rize Belediye Başkan Adayı Av. Remzi Kazmaz’ın yapım ve yönetmenliğini yaptığı antik ‘Halikarnasos’ filminin gösterim ve galasının yanında, yazmış olduğu Halikarnas Mozolesini anlatan ‘Mausoleion’ kitabının tanıtım filmini de izleyenlere gösterildi.

Kazmaz film gösteriminin ardından yapmış olduğu sunumda ülkemizin tarihsel geçmişi ve Ege Bölgesindeki buluntular hakkında bilgi vererek; ülkemizin antik tarihine ilişkin çalışmalarını anlattı. Ülkemizden yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin yeniden ülkemize geri getirilmesi adına yaptıkları çalışmaları anlatan ve ‘geçmişine sahip çıkamayan toplumlar geleceklerini oluşturamaz’ diyen Kazmaz, Rize’nin de bu yönde önemli bir eksiklik içerisinde olduğunu vurguladı.

Rize’de de bu gibi çalışmaların önünü açacaklarını, Rize’yi Karadeniz’in turizm başkenti yapacak projelerle, dünyaya açılan bir kültür ve sanat merkezi haline getireceklerini ifade eden CHP Rize Belediye Başkan Adayı Remzi Kazmaz, Rizelilerin bu projelerle kentin sakini değil, sahibi olacaklarının altını çizdi.

Programa onur konuğu olarak katılan ve aslen Rizeli olduğunu belirten İçişleri eski bakanı ve CHP İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş ise programın Ankara ve İstanbul’da dahi yapılmayan mükemmel bir ‘Sanat ve Antik Tarih Buluşması’ olduğunu vurgulayarak; Rize’nin geleceğine ilişkin çok önemli bir yapı oluşturduğuna işaret etti.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk toplumunu ulaştırmak istediği çağdaş medeniyetler seviyesinin önemli bir parçasını Rize’deki bu çalışmada gördüğünü ve çok duygulanarak onurlandığını anlatan Güneş, Rizelilerden Rize’nin önünü açacak projelerle yapılan çalışmalara destek vermelerini istedi.

Sunumların ardından CHP Rize Belediye Başkan Adayı Av. Remzi Kazmaz, kendisi yazmış olduğu Halikarnas Mozolesini anlatan ‘Mausoleion’ kitabını imzaladı.

Etkinliğin diğer bölümünde ise yaşamını Rize’de sürdüren Rus asıllı müzisyen İrina Kınal Razumova da bir piyano resitali vererek, kendi müzik albümlerini imzaladı

Eski iç işleri bakanı Hasan Fehmi Güneş ve belediye başkan adayı Remzi Kazmaz partililer ile birlikte sokağa çıkarak esnaf ziyaretinde bulundular.

 

Editör: HABER MERKEZİ