Ana muhalefet partisinde kılıçlar çekildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav arasındaki uzlaşma bozuldu. Sav rest çekti, Kılıçdaroğlu ise Sav ve arkadaşlarını tasfiye ederek, yeni MYK listesini açıkladı... 

Kılıçdaroğlu ile Sav arasında bir önceki akşam sağlanan uzlaşma sabah saatlerinde bozuldu. Kılıçdaroğlu genel başkan yardımcılığına atamak için belirlediği 13 ismi Sav ekibiyle paylaşmadı.

İddialara göre Kılıçdaroğlu'nun listesinde Önder Sav seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı yapıldı. Ancak krize neden olan mevcut MYK üyeleri dışında Parti Meclisi'nden yeni isimlerin alınacağı bilgisi oldu.  İddialara göre Hurşit Güneş, Sencer Ayata yeni yönetimde yer alacak isimler olacaktı.

Bu durum Sav ekibinde 'Tasfiye ediliyoruz' yorumlarına neden oldu. Ve Sav ekibi toplantı öncesi tüzük kurultayı için imza toplamaya başladı. İmza toplandığı bilgisi Kılıçdaroğlu'nun tepkisini çekti. Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanması gereken Parti Meclisi toplantısına katılmadı.

Bu sırada Genel Merkezden toplantının ertelendiğiyle ilgili mesaj geçildi.

SAV BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI

Kılıçdaroğlu toplantıya katılmadı ancak toplantı için bekleyen Parti Meclisi üyeleri Önder Sav başkanlığında bir durum değerlendirmesi yaptı. Bu sırada tüzük kurultayı için atılan imzaların sayısı 60'a yaklaştı. 80 kişilik Parti Meclisi toplantısında kurultay kararı alındı.

TOPLANTININ GEÇERLİLİĞİ YOK

Ancak CHP tüzüğüne göre Parti Meclisi Genel Başkan olmadan toplanıp karar alamıyor. Bunun üzerine CHP genel merkezinden ikinci bir mesaj geldi ve 'Bugün yapılması öngörülen Parti Meclisi toplantısı Kılıçdaroğlu tarafından iptal edilmiş ve genel başkan Kılıçdaroğlu toplantıya katılmamıştır' denildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Önder Sav topladığı 59 destek imzasıyla Parti Meclisi'ndeki gücünü gösterdi, ancak bu kurultay kararı alındığı anlamına gelmiyor. Beklenti Önder Sav'ın bu güç gösterisi karşısında tek başına kurultaya gitme kararı bulunan Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclisi üyelerinin yeniden seçilmesini sağlayacak bir kurultay çağrısı yapmasında.

Kılıçdaroğlu'nun akşam 16. 30'da yapması beklenen basın toplantısında bunu açıklaması bekleniyor.

TOPUZ'UN SÖZLERİ KAVGANIN FİTİLİNİ ATEŞLEMİŞTİ

Pazartesi günü Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen Ali Topuz'un açıklamaları dengeleri alt üst etti. Topuz'un 'daha demokratik bir tüzük olmalı. Genel başkanın tüm yöneticileri atadığı sistem padişahlık sistemidir. Doğru değildir. AKP tüzüğünün aynısıdır' şeklindeki sözleri kavganın fitilini ateşledi. Topuz, tüzük kurultayının toplanması için çağrı yaptı.

'2008'DEKİ TÜZÜK İPTAL EDİLSİN' TALEBİ

Aynı gün toplanan MYK üyelerinin önemli bir bölümü de başta Önder Sav olmak üzere bu görüşü dile getirdiler ve 'Tüzük kurultayını toplayalım ve 2008 Aralık ayında yapılan tüzükteki değişiklikleri iptal edelim' dediler.

KRİZ PAZARTESİ 'GELİYORUM' DEDİ

Ancak Kılıçdaroğlu bu öneriye karşı çıktı ve yeni tüzüğü uygulamaya koyacağını tüzük kurultayının seçimden sonra yapılması gerektiğini belirtmişti. O gün aşılamayan kriz, bugün patlamış oldu

İŞTE SAV VE EKİBİNİ TASFİYE LİSTESİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav arasında ipleri koparan 13 kişilik genel başkan yardımcılığı listesinde Önder Sav ve Sav'a yakın hiçbir ismin bulunmadığı ortaya çıktı.

Sav'ın getirilmesi beklenen örgütlenmeden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevinde ise Gürsel Tekin yer aldı.

HALUK KOÇ DA ÇİZİLDİ

Listede ilginç noktalardan biri de daha önce Baykal'a karşı liderlik yarışına giren genel başkan yardımcısı Haluk Koç'un yeni listeye alınmaması oldu. Koç'un yerine Oğuz Oyan getirildi.

Genel Sayman Faik Öztrak'ın yerine getirilen isim ise ekonomi profesörü Hurşit Güneş oldu.

İŞTE YENİ CHP YÖNETİMİ

GÜRSEL TEKİN: ÖRGÜTLENME VE ÖRGÜT YÖNETİMLERİ
HURŞİT GÜNEŞ: İDARİ VE MALİ İŞLER
İSA GÖK: SEÇİM VE HUKUK İŞLERİ
SÜHEYL BATUM: TANITIM BASIN VE PROPAGANDA
ALAATTİN YÜKSEL: YEREL YÖNETİMLER
İZZET ÇETİN: MESLEK KURULUŞLARI, SENDİKALAR STK'LAR
OĞUZ OYAN: DIŞ İLİŞKİLER VE YURT DIŞI ÖRGÜTLENMELER
GÜLSÜN BİLGEHAN: KADIN ÖRGÜTLENMESİ VE KADIN KOLLARI
GÖKHAN GÜNAYDIN: GENÇLİK ÖRGÜTLENMESİ VE GENÇLİK KOLLARI
UMUT ORAN: EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA
MEHMET ALİ ÖZPOLAT: HALKLA İLİŞKİLER
SENCER AYATA: AR-GE BYK PLATFORMU
MELDA ONUR: PARTİ İÇİ EĞİTİM
NİHAT MATKAP: GENEL SEKRETER

Editör: HABER MERKEZİ