Solun önemli isimlerindenSHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın CHP milletvekili aday listelerinde yer alamamasının yankıları sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi tabanında soğuk duş etkisi yaratan olay, Karayalçın'ın kırgınlık yaşamasına neden oldu. Kırgınlığın sebebi ise genel başkanlık yapmış, solun simge isimlerinden birinin, adaylığını açıkladıktan sonra listeye alınmaması, daha kötüsü de bunu televizyon haberlerinden öğrenmesi.

ANKARA'DA ISRAR ETMESİNİN İKİ ÖNEMLİ NEDENİ

Eski SHP Genel Başkanı ve eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Rotahaber'e anlattı. Kılıçdaroğlu ile iki görüşmesinin olduğunu, ocak ayında yapılan ilk görüşmede kendisinin randevu talep ettiğini, ikinci görüşmeyi ise Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine yaptıklarını belirten Murat Karayalçın görüşmede yaşananları şu şekilde anlattı:

'Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile iki görüşmem oldu. İlk görüşmede ocak ayında ben randevu istemiştim, listelerin açıklanmasından 10 gün önce ise Sayın Genel Başkan beni davet etmişti. Sayın Genel Başkan bana 'Sizin Rize'den aday olmanız öneriliyor, ne dersiniz?' diye sordu. Ben de çok özetle 'Ankara'da yaşıyorum, Ankara'da siyaset yapıyorum. Ankara'yı yönettim. 2009 seçiminde yaklaşık 100 bin CHP'li ilçe belediyelerinde, ilçe belediye başkanlıkları için oy kullandıkları halde Büyükşehir Belediyesinde MHP'nin adayı için oy kullandılar. Seçimi bu nedenle kaybettim ama yine de yaklaşık 800 bin oy aldım' dedim kendisine. Bu gerekçelerle Ankara'yı tercih ettiğimi, Ankara'dan aday olmak istediğimi söyledim.

Bir de şunu söyledim: 1995'te Samsun milletvekiliydim. Samsun'a gittiğimde otelde kalıyordum, evim yoktu. O zaman da kendi kendime bir kez daha milletvekilliği gündeme gelirse evimin olduğu yerde milletvekili olmak istiyorum... O günlerde yaşadıklarımı aktardım. 'Bu nedenle Ankara'yı tercih ediyorum' dedim. Ama partinin bir talimatı olursa onu da ayrıca değerlendireceğimi ifade ettim kendilerine. Konuşmamız buydu.'

KARAYALÇIN'IN KIRGINLIĞI LİSTE DEĞİL, YÖNTEM!

Listeye konulmanın çok önemli olmadığını ifade eden Karayalçın, 'Sayın Genel Başkan farklı bir şey denemek istemiş olabilir. Bana söylemiş olmasını tercih ederdim. Bana söyleseydi ben de adaylığımı koymazdım. Kırgın olduğum nokta burası zaten. Yoksa listelerde yer almamak gibi bir derdim yok. Olabilir. Listede yer almayabilirim. Yeni isimler var. Yeni isimlere şans vermiştir. Yeni isimler denenmelidir. Bunu da gayet doğal karşılıyorum.' dedi.

Listelerle ilgili önemli bir kaygısını da dile getiren Murat Karayalçın, 'Bir tek kaygım örgütten yeterince arkadaşa görev verilmedi. Örgütten geleceklere daha çok yer verilmeliydi. Ben olmayabilirim. Ben bunu sorun yapmam, partiye ve kendisine küsmem. Ama bana bu söylenmeliydi ben de adaylığımı koymamalıydım. Eski bir genel başkan olarak aday olmadığımı televizyon haberlerinden öğrenmemeliydim.' diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NUN YAPTIĞINI KARAYALÇIN YAPMADI

Kılıçdaroğlu gerek liste tercihi gerekse son meydan mitinglerinde yaptığı çıkışlarla 'oy kaybı' yaşanacağı kaygısı ile partilileri rahatsız ederken, listeye konulmayacağı bile söylenmeyen Karayalçın'ın CHP'nin zarar görmemesi adına haklı sitemini dahi sınırlı tuttuğu da görülüyor. Hayli dikkatli konuşan ve en küçük oy kaybının dahi yaşanmaması için kelimelerini dikkatle seçtiğini gözlemlediğimiz Karayalçın, hassasiyetini şu cümlelerle ifade etti:

'Bu bir tercih meselesi. Bence yanlış yapılmıştır ama bu yanlışlık nedeniyle partiye küsmek daha büyük bir yanlışlık olur. Ben CHP için bütün gücümle çalışacağım.Beni seven ya da benim sözlerime önem veren bütün partilileri de, bütün hemşehrilerimi, yurttaşlarımı da aynı doğrultuda davranmaya çağırıyorum.

Sayın Genel Başkan bana söz vermemişti zaten. Kendisinin böyle bir üslubu da yoktur. Ben bir söz verildi, değerlendirmesi ya da beklentisi içinde hiç olmadım. Değerlendirmelerimi bu sınırlar içinde tutmak isterim. Seçime gidiyoruz. Partinin seçim şansını bir nebze bile olsa olumsuz etkileyecek davranışlardan ve ifadelerden kaçırmak gerek diye düşünüyorum.'

Tüm eşyalarını topladığını ve dün CHP Genel Merkezi'nden tamamen ayrıldığını söyleyen Karayalçın, Kıbrıs'ta, Girne Amerikan Üniversitesi'nde ders verdiğini hatırlatarak üniversitedeki çalışmalarına ve ders vermeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

ROTAHABER.COM
Editör: HABER MERKEZİ