“Türkiye’de artık halka tepeden bakan iktidar anlayışına yer yok. AKP, oyları yüzde 47’den 38’e düşünce 1 Mayıs’ı bayram yapmak zorunda kaldı”

Aadana ve Mersin’e giderek partisinden seçilen belediye başkanları ve CHP’lilerle buluşan Deniz Baykal, Türkiye’de yeni bir siyaset anlayışının ele alınacağını belirterek, “Artık ’Ceketimi koysam seçtiririm’şeklinde iktidar anlayışına yer olmadığı ortaya çıkmıştır” dedi. Baykal’ın, seçimlerden Ergenekon’a kadar güncel konular hakkındaki görüşleri şöyle:

 

Adana seçimleri iptal edilmeli
“Adana seçimlerini YSK’nın iptal etmesini ve yenilemesini bekliyoruz. YSK seçimlerle ilgili böyle bir karar alma yetkisine sahip. Adana seçimi çok önemli. Seçim ve sayım tablosu, güven veren ve insanların vicdanını rahatlatan bir sonuç vermemiştir. Her yerde her zaman yapılabilecek itirazların ötesinde bir durum var. Torbalar değiştirildi, fotoğraflar ve güvenlik kameralarının görüntüsüyle bunlar tespit edildi, ’oldu bitti’ denilemez denilmemesi gerekir. Tarihi bir görev bekliyor YSK’yı. Umarım bu sorumluluğunun gereğini yerine getirir.”

Siyasette yeni dönem başladı
“Önümüzdeki dönemde Türkiye artık yeni bir siyaset anlayışı ile ele alınacak. Artık halka tepeden bakan ’Ben buradayım, her geleni kumanda ederim’diyen tahakküm edici bir siyaset anlayışı kesinlikle reddedilmiştir. ’Ceketimi koysam seçtiririm’şeklinde iktidar anlayışına yer olmadığı ortaya çıkmıştır. Demokrasi işlemeye başlamıştır. Bakın yüzde 47 oy almışken hükümet 1 Mayıs kutlaması yapmak isteyenlere copla, bombayla karşılık veriyordu. Şimdi oylar yüzde 38’e düştü 1 Mayıs’ı bayram olarak kutlama kararını bu hükümet almak durumunda kaldı. Milli irade hükümeti etkilemeye başlamıştır.”



Yavru Ergenekon üzüntü verici
“Maalesef Türkiye’de hukuk ve yargı siyasi amaçlarla kullanılıyor. Bu konuda çok üzüntü verici olaylar yaşadık. KKTC’nin de Türkiye’deki yanlışlıkları örnek almaya devam ediyor olması üzüntü vericidir.”

Yüzde 8 eriyen AKP gidici
“Seçim sonuçlarının ardından AKP’nin gidici olduğu net bir şekilde görüldü. AKP’nin kendisine verilen desteği hak etmediği, taşıyamadığı, vatandaş tarafından takdir edildi ve o doğrultuda çok önemli kararlar alındı. Artık tablo görüldü. Zaten bunu seçim kampanyasında söylüyorduk. ’Abbas gidici, ondan böyle oluyor’diyordum. Abbas’ın gidici olduğu sandıkta görüldü. 2 yıl bile geçmeden, bir yılda bu kadar büyük, 8 puanlık oy kaybı önemlidir.”

Mersin’de bir kadın boğazına yapıştı
Mersin Büyükşehir Belediyesi binasına geldiği sırada, Reyhan Kaş adlı bir kadın, CHP lideri Deniz Baykal’ın yakasına yapıştı. CHP liderine önce seslenen Kaş, yanıt alamayınca Baykal’ın yakasından tutarak konuşmak istedi. Bunun üzerine partililerle kadın arasında itişme yaşandı. Baykal da bu sırada kadını boynundan tutarak kendisinden uzaklaştırmaya çalıştı. Kaş, görevliler tarafından uzaklaştırılınca Baykal da belediye binasına girdi. Reyhan Kaş, daha önce de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in merkez Yenişehir ilçesi Kocavilayet Mevkiindeki seçim çalışmaları sırasında da gündeme gelmişti.



‘Kara mayınlarının yüzde 50’si imha edildi’
Türk Silahlı Kuvvetleri, Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi Müdürü Yarbay Zafer Akalın, TSK depolarında bulunan kara mayınlarının yüzde 50’sinin imha edildiğini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı’nca, dün, Kırıkkale’de bulunan TSK Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi’ne basın turu düzenlendi. Geziye Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da katıldı. Tesis hakkında bilgi veren Yarbay Akalın, “TSK envanterindeki kullanım dışı ve ömrünü doldurmuş silahlara ait mühimmat, çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılıyor” dedi. Yarbay Akalın, 10 subay, 16 astsubay, 54 sivil memur ve 97 işçinin çalıştığı tesislerde er ve erbaşların görev yapmadığını söyledi.

Editör: HABER MERKEZİ