AK Parti Ankara teşkilatının başına, muhafazakâr demokrat bir teorisyen geliyor. Başbakan Erdoğan'a yakın isimlerden Rize kökenli İsmail Safi, ilk kez Akşam Gazetesine konuştu.

Ebru Toktar ÇEKİÇ / ANKARA
AKP'nin 19 Temmuz'a ertelenen Ankara il kongresinde ibre Başbakan'a yakınlığı ile bilinen Rize kökenli İsmail Safi'yi gösteriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da 'tek aday, tek liste' istediğini doğrulayan Safi, 'Genel Merkez, bizi biraz daha şanslı görüyor' dedi. Safi, tek adaylı kongrenin anti demokratik olmadığını savunarak, 'Bazı kongrelerde delege yapısından kaynaklanan kimi gruplaşmalar, daha sonra parti içinde teşkilatlar içinde bir takım kırılmalara sebebiyet veriyor' dedi. AKP'nin 70 kişilik kurucuları arasında olan ve halen AKP Disiplin Kurulu üyesi olan Safi, AKP'nin kimlik arayışını anlattığı 'Türkiye'de Muhafazakar Siyaset ve Yeni Arayışlar' adlı doktora teziyle de öne çıkıyor. Tezinde, ilginç saptamalar yapan Safi, 'AK Parti'nin kimlik arayışlarının devam ettiği ve muhafazakar demokrasi kimliğinin de zamanla oluşmasının beklendiği söylenebilir'
görüşünü ortaya koyuyor.

AKP'nin Ankara İl Kongresi'nde aday gösterilmesine kesin gözle bakılan İsmail Safi, ilk kez AKŞAM'a konuştu. Ankara teşkilatını 'daha liyakatli ve eğitimli' kadrolarla yenilemeyi vaat eden Safi, nitelikli kadınları da yönetime alacağını  belirtti. Safi, AKŞAM'ın sorularını şöyle yanıtladı:

l Ankara il başkanlığı için neden aday olmak istediniz?
AK Parti'nin yurtdışı ile alakalı birtakım eksiklikleri de var. Partimizi iyi tanımıyorlar, muhafazakar mı, demokrat mı, İslamcı mı, liberal mi, merkez sağ partisi mi? Bu konuda net bilgileri yok. O yüzden Ankara İl Başkanı yabancı dil bilmeli bence. Büyükelçilerle, yurtdışından gelen sivil toplum ve siyasilerle oturup, partisini onlara anlatabilmeli.

l Mevcut Ankara İl Başkanı Halis Bilge'nin yerel seçimlerde Yenimahalle gibi ilçelerin kaybından sorumlu tutulduğu söyleniyor?
Bunu sadece teşkilata yüklemek haksızlık olur. Bu genel konjonktürden kaynaklanan mesele. Ama elbetteki  teşkilatlarımız çok daha donanımlı, çok daha iyi, organize bir şekilde çalışabilseydi, Türkiye çapında da bize katkısı olacaktı. İşte biz bunun için adayız.

AÇIK-KAPALI FARK ETMEZ
l Ne vaat ediyorsunuz?
Yeni Ankara vizyonu için, daha liyakatlı, ehliyetli kişileri yönetime alacağız. Muhafazakar ve demokrat kimliğimize uygun düşecek kadınları, açık-kapalı fark etmiyor, yönetime alacağız. 

l Başbakan sizi mi destekliyor?
Henüz yani genel merkez de sayın Başbakanımız da bu konuda tam olarak kanaatini belirtmedi, ama inşallah çok yakın zamanda bu kanaatini açıklayacak. Tabii ama genel merkez, herkes, bu konuda bizi biraz daha şanslı görüyor. .

TEK ADAY, UZLAŞMADIR
l Başbakan tek adaylı seçim mi istiyor. Bu antidemokratik değil mi?
Sayın Başbakanımız kimi illerde, hatta birçok ilde, çoklu adaya izin verdi. Ancak bazı iller, bunu kaldıramayacak bir yapıya sahip. Bir takım gruplaşmalarla  kongreye gidildiği zaman daha kötü sonuçlar getiriyor. stanbul, Ankara'da ise tek aday isteniyor.Tek adayı ben, çok antidemokratik bulmuyorum. Çünkü uzlaşma, demokrasinin en önemli özelliklerinden biridir. Ama bazı kongrelerde delege yapısından kaynaklanan kimi gruplaşmalar, daha sonra parti ve teşkilatlar içinde bir takım kırılmalara sebebiyet veriyor.  .

l Başbakan kararını ne zaman verecek?
Başbakan, pazartesi ya da Salı günü Ankara milletvekilleriyle görüşerek, kararını verecek.

l Ancak temmuz başındaki kong- renin çoklu aday nedeniyle ertelendiği söyleniyor?
Hayır, çok adayla hiç alakası yok. Sadece başbakanımız Ankara milletvekilleriyle kendisi görüşmek istedi. Ancak birinde yurtdışındaydı, birinde hastalandı, birinde de MGK toplantısı uzadı.

l Herşeye rağmen aday olan olur mu?
Hiç kimse çıkmaz, çıkamaz. Çıkmak isteyen de şov amaçlı çıkar, ancak kazanamaz. Öyle delege yapısı yok Ankara'da. Partiden çatlak ses çıkmaz!

l Halis Bilge'nin yeniden aday gösterilmeyeceği, bunda Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e yakınlığının etken olduğu söyleniyor?
Hayır, bu doğru değil. Melih Gökçek bizim belediye başkanımız. İl başkanı olursam, ben de Gökçek ile beraber çalışacağım. Orada yakınlık-uzaklık, öyle bir şey yok. Performans kriteri burada en önemli faktör. O açıdan değerlendirildiğini düşünüyorum. Yani, yoksa öyle bir neden olmuş olsaydı, Halis Bilge, hiçbir zaman oraya getirilmezdi.

İLGİNÇ DOKTORA TEZİ
2004 yılında Londra'ya giderek Muhafazakar Parti üzerinde inceleme yapan Safi, doktora tezini de 'Türkiye'de muhafazakar siyaset' üzerine yaptı. Tezi kitaba dönüştüren Safi, ilginç saptamalar yapmıştı:

l AK Parti, siyasal duruş itibarıyla genel anlamda İslam'a vurgu yapan, yerliliği öne çıkaran, kalkınma ve sanayileşme üstünde duran dile sahip.
l Hareketinin temelini Anadolu tüccarı, esnafı ve sanayicisi oluşturmakta, merkezi elitlerlere çıkarlarının çatıştığı noktada mesafeli durmakta, kimlik olarak muhafazakar demokratlığı benimsemektedir.
l AK Parti'nin sistemleştirmeye çalıştığı muhafazakar demokrat kimlik için henüz felsefi birikim ve tecrübe yeterince bulunmamakta, kavram birçok belirsizliği ve muğlaklığı da içinde taşımak tadıdır.
l Bu bağlamda, AK Parti'nin kimlik arayışının devam ettiği ve muhafazakar demokrasi kimliğinin de zamanla oluşmasının beklendiği söylenebilir.

Editör: HABER MERKEZİ