AK Parti, hakkında açılan kapatma davası sonrası; parti kapatmayı zorlaştıracak bir anayasa değişiklik paketi hazırlığına girişti. İlk maddesi ise kapatmaya neden olacak konuların mahkeme kararına bağlanması oldu.

Oysa; bu yönde bir anayasa değişikliği koalisyon hükümeti döneminde Bahçeli, Ecevit ve Yılmaz imzasıyla Meclis’e sunulmuştu. Sonradan AK Parti'yi kuracak olanlar da o dönemde Meclis'teydi ve teklife yeterli desteği vermemişti.

Şimdi Adalet Bakanı olan Mehmet Ali Şahin, komisyonda mahkeme şartına muhalefet şerhi koydu. Genel Kurul’da AK Partililer destek vermedi ve sadece 303 oy alan teklif kabul edilmedi. AK Parti o tarihte kabul etmediği değişikliği, şimdi hakkında kapatma davası sürerken hayata geçirmeye çalışıyor.

ÖNERİYİ ÖNCE KOALİSYON HÜKÜMETİ GETİRDİ

Dönemin koalisyon hükümetinin üç lideri AB’ye uyum çerçevesinde arka arkaya yasa değişikliği ve anayasa düzenlemesi yaparken, parti kapatmayı da zorlaştıracak bir anayasa değişikliği teklifi getirmişlerdi.

Bu teklif o dönemde cumhurbaşkanı seçim süresini 5 yıla indiren ve iki defa seçilmeyi öngören anayasa değişikliği teklifinin yapıldığı döneme rastlıyor. Bu tarihte kapatılan Fazilet Partisi’nden kopup bağımsız olan ve  daha sonra Ak Parti'yi kuracak milletvekilleri bu kanunun oylamasına katıldı.

Ancak komisyonda teklife direnen bağımsızlar, genel kurulda da teklife destek vermedi. Teklif 303 oy alabildi. 367 oy gerektiği için teklif yasalaşamadı. O tarihte rafa kaldırılan bu düzenleme şimdi AK Parti’nin gündemine yeniden girdi.

İşte yoruma gerek bırakmayan teklif metni ve Mehmet Ali Şahin’in muhalefet şerhi:

TEKLİF: DEMOKRATİK SOL PARTİ GENEL BAŞKANI İSTANBUL MİLLETVEKİLİ BÜLENT ECEVİT, MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ GENEL BAŞKANI OSMANİYE MİLLETVEKİLİ DEVLET BAHÇELİ VE ANAVATAN PARTİSİ GENEL BAŞKANI RİZE MİLLETVEKİLİ MESUT YILMAZ İLE 251 MİLLETVEKİLİNİN TEKLİFİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ 69 UNCU MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1. – 7.11.1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 69 uncu maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bir siyasî partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin kanunla belirlenen ölçütlere göre bu nitelikteki fiilleri işlediğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu kesin hükmün odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir.”

MADDE 2. – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde tümüyle oylanır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 86 ncı Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifimiz, gerekçesi ile birlikte ilişikte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımızla arz ederiz.

VE İTİRAZ:

MUHALEFET ŞERHİMDİR

Mevcut Anayasa’da değişiklik yapılacaksa bu daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları ve daha geniş katılımcılık için yapılır.

Halbuki gerek 69/6, gerek 86 ve gerekse 101. maddede yapılan değişiklikler hiçbir demokratik anlam ifade etmemektedir.

Anayasanın 69 uncu maddesinde yapılan değişiklik siyasi partileri, güvence açısından bugünün bile gerisine düşürmekte, bir tek parti mensubunun kesinleşmiş mahkeme kararının bile ilgili partinin odak haline gelmesi sebebiyle kapatılması için kafi sayılabilecektir.

Mevcut durumu aynen muhafaza edip, beşer yıllık süreler ile bir kişinin ikinci defa Cumhurbaşkanı seçilmesine imkân tanımak demokratik bir adım sayılamaz.

Bu, kamuoyunun da yakınen tanık olduğu gibi kişiye özel bir değişikliktir. Belki halk tarafından seçilme imkânı sağlansaydı, demokratik bir adım sayılabilirdi.

Bu gerekçelerle teklif paketine muhalifim.

Mehmet Ali Şahin

İNTERNETHABER 

Editör: HABER MERKEZİ