TBMM Başkanı Köksal Toptan, Özel Gündem programına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.

''MAAŞ YÜKSEK GÖRÜNÜYOR AMA...''

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Milletvekili maaşları ve Meclise gelen ziyaretçilere ilişkin sorulara da cevap verdi. 2008'de 669 bin kişinin Meclise geldiğini bildiren Toptan, lokantada 780 bin kişi yemek yediğini, günde ortalama 4 bin kişinin milletvekillerini ziyarete geldiğini ifade etti.

Milletvekillerinin bir yandan vatandaşlarla görüşerek onların sorunlarına çözüm bulmaya çalıştığını, diğer yandan da yasama çalışmalarına katıldığını belirten Toptan, çoğu milletvekilinin yemek yemeye fırsat bulamadığını söyledi.

Toptan, milletvekili maaşlarının, kamuda görev yapanlar sıralamasında 30'dan aşağı düştüğünü bildirerek, şunları kaydetti:

 ''Milletvekili maaşları, Türkiye şartlarına göre çok yüksek görünüyor ama milletvekillerinin yaptıklarına baktığınızda, harcadıkları paraya baktığınızda çok olmadığını görüyoruz. Ankarada evi olmayan bir milletvekilinin 1 milyar kira, çocuğunun okul masrafları var. Sık sık seçim bölgelerine gidiyorlar, ulaşım masrafları var. Bunlara baktığımızda milletvekili maaşları, rakam olarak yüksek görünüyor, yaklaşık 9 bin lira maaş alıyorlar. Asgari ücretin 400-500 lira olduğu yerde çok. Bu çok speküle ediliyor. Hemen asgari ücretle mukayese edilince herkes milletvekiline kızıyor.''

90. YIL DÖNÜMÜ HAZIRLIĞI

Toptan, 2010 yılında TBMM'nin 90. kuruluş yıl dönümünün çok etkili bir şekilde kutlanması için çalışma başlattıklarını bildirdi.

Ankara, Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas valileri ile bazı kurum ve kuruluşların temsilcileriyle toplantı yaptıklarını ve komite teşkiline karar verdiklerini belirten Toptan, Samsun Valiliği tarafından bir gemi kiralandığını, düzenlenecek kompozisyon yarışmasında dereceye girenler, İlber Ortaylı, Turgut Özakman, bazı sanatçı ve sporcularla birlikte gemiyle Samsun'a gidilmesinin düşünüldüğünü açıkladı.

Toptan, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Halka, gençlere, çocuklara mal olan etkinlikler yapacağız. Bu toprakların nasıl vatan olduğunu, yeni kuşaklarımız çok fazla bilmiyorlar. Gençlerimiz, çocuklarımız onun heyecanını fazla yaşayamıyorlar. Geçmişini bilmeyen, üzerinde soluk aldığımız bu toprakların vatan haline dönüşmesi için verilen gayretleri, verilen canları, akıtılan kanları, katlanılan sıkıntıları bilmezsek, bugünkü kuşakların gelecek kuşaklara aktaracağı Türkiye, yeniden bir toprak haline döner. O nedenle biz 2010'da kutlanacak 90. yıl dönümünü çok etkili bir şekilde kutlayalım diyorum. İki temel amaç var. Bu vatanın nasıl bu hale geldiğinin çocuklar tarafından öğrenilmesi, milli egemenlik kavramının gönüllerde fikirlerde tazelenmesi.

Dünyada kurulan hiçbir devlet yok ki önce parlamentosunu kurmuş, sonra devlet haline gelmiş. Önce devlet kuruyorlar, sonra parlamentoyu kuruyorlar. Biz TBMM'yi açtığımızda genç Türkiye devleti ortada yoktu. Polatlı'dan top sesleri geliyordu. Çocuklara bunların öğretilmesi lazım. Bunun yanında milletin egemenlik kavramının öğretilmesi gerekir.'' (Haberturk)

Editör: HABER MERKEZİ