ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Turan Karadeniz, dünyada kimyasal kullanılmadan üretilen çayın Türk çayı olduğunu söyleyerek, “Üreticinin bu kaliteyi bozmaması gerekir. Atılacak ilaçlar çay bitkisinin yapraklarına nüfuz ederek kimyasal kirliliğe yol açacaktır. Bu da Türk çayının kalitesinin bozulma riskidir” dedi.

Türkiye’nin dışında çay tarımı yapılan diğer ülkelerde hastalık ve zararlılarına karşı kimyasal ilaçlarla mücadele edildiğini belirten Prof.Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de henüz ciddi hastalık ve zararlıların ya görülmediğini, ya da eşik değerinin altında kaldığı için herhangi bir kimyasal mücadele yapılmadığını vurguladı. Dünyada kimyasallarla üretilmeyen tek çayın Türk çayı olduğunu söyleyen Prof.Dr. Karadeniz, “Türkiye’de fındık ve çay tarımı yan yana birlikte yapılmaktadır. Fındık iç kurdu için bugünlerde kullanılmaya başlanan kimyasal ilaçlamada çok dikkatli olunmalıdır. Atılacak ilaçlar çay bitkisinin yapraklarına nüfuz ederek kimyasal kirliliğe yol açacaktır. Bu da Türk çayının kalitesinin bozulma riskidir. O nedenle üreticiler çok dikkat etmelidir” dedi.

Prof.Dr. Karadeniz, zorunlu hallerde yan yana yetiştiricilikte, çay bahçelerine bulaştırılmadan sulu ilaçlarla dikkatli bir şekilde ilaçlama yoluna gidilmesi gerektiğini dile getirdi. Prof.Dr. Karadeniz, “Dünyada hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadan yetiştirilen tek çay olarak gösterilen Türk çayı bu tür yanlış uygulamalarla kirletilmemelidir. Bunun önlenmesi içinde topraklar ya tamamen çaya veya fındığa dönüştürülmelidir. Aynı yerde yetiştirilen iki ürünün birinden vazgeçilmelidir. Bu tür bir uygulama modern yetiştiricilikte bulunmamaktadır. İçilen sıvıların başını çeken çayın güvenilir olması, doğal olması, kimyasal ilaçlarla kirlenmemiş olması en büyük tercih sebebidir” diye konuştu.

 

vatan

Editör: HABER MERKEZİ