Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, hasta ve çocuk hakları ile cerrahi uygulama ilkelerine aykırı olan toplu sünnetlere kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini savundu.

Doç. Dr. Arda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda toplu sünnet uygulamasının giderek yaygınlaştığını, belediyeler, vakıflar ve bazı derneklerin organizasyonunda, onlarca çocuğun aynı anda sünnet edildiğini belirtti.

Toplu sünnetler için ihale açıldığını ifade eden Doç. Dr. Arda, ''En uygun teklifi veren kişiler tarafından toplu sünnetler yapılmaktadır. 'Sünnetçi' adı altında, hekim olmayan kişilerin sünnet yaptıklarını görmekteyiz. Bu çocukların daha önceden muayeneleri yapılmamaktadır. Aynı anda ağlayan ve korku içindeki çocuklar, kollarından ve bacaklarından tutularak, genellikle hekim olmayan kişiler tarafından sünnet edilmektedir. Bu çocuklarda ileride hekim ve hastane korkusunun gelişmesinden daha doğal ne olabilir ki'' dedi.

Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, toplu sünnet törenleri sonrasında Acil Servis ve Çocuk Cerrahisi kliniklerine sünnet komplikasyonları ile başvuran hasta sayılarında artış gözlendiğine dikkati çekerek, ''Her çocuğun sünnet öncesinde mutlaka muayene edilmesi gerekir. Çünkü, peniste doğuştan var olan bazı anormalliklerin tedavileri farklıdır. Böyle bir çocuk muayene edilmeden sünnet edilirse, ileride geri dönüşü olmayan sünnet sakatlığı ile karşı karşıya kalınabilir. Hekim olmayan kişilerin bu anormallikleri bilmemesi doğaldır'' diye konuştu.

-''SÜNNET İŞLEMİ, ÇOCUK CERRAHLARI TARAFINDAN YAPILMALIDIR''-

Sünnetin, genellikle erkek çocuğun yaşamında ilk defa karşılaştığı cerrahi bir işlem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Arda, şöyle devam etti.

''Çocukların hekim ve hastane korkularının temelinde, canlarını acıtan işlemler yatmaktadır. Çocukluk çağında, başta herhangi bir nedenle hastanede yatan çocuklar olmak üzere, örneğin enjeksiyon işlemleri gibi ağrı verici tedavilerin, hele de uygunsuz ortamlarda ve çocuğa yaklaşım konusunda deneyimsiz kişiler tarafından uygulanması, yaşam boyu sürebilecek hekim ve hastane korkusunun temelini oluşturmaktadır. Bu durum kişilerin yakınmaları olsa bile hastaneye başvurmamalarına, sonuçta da tanıların gecikmesine neden olabilmektedir.''

Doç. Dr. Arda, hasta ve çocuk hakları ile cerrahi uygulama ilkelerine aykırı olan toplu sünnetlere kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini ifade ederek, ''Öncelikle sünnetin basit bir işlem değil, 'cerrahi bir girişim' olduğu bilinmeli. Sünnet işlemi, çocukların cerrahi sorunları konusunda eğitim almış kişiler, yani çocuk cerrahları tarafından yapılmalıdır'' dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ