GÖKTÜRK FIRAT

Rize Valiliği Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Psikolog Dr. Esra Alemdaroğlu, Rize’de görevli Tütün Denetim Ekipleri’ne 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zaralarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun hükümleri uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Psikolog Dr. Esra Alemdaroğlu, 4207 sayılı kanun kapsamında özel kişilere ait lokantalar, kahvehane ve birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde 19 Temmuz tarihinden itibaren tütün ürünlerinin tüketilemeyeceğini hatırlattı.

Alemdaroğlu Dumansız Hava Sahası çalışmaları kapsamında Rize'de 18 İnceleme Değerlendirme ve Denetim Ekibi oluşturulduğunu ifade ederek, 50 kişilik ekibin çalışmalarını uygulama tarihine kadar sürdüreceğini, şu ana kadar 108 kamu kurumunda, 60 özel işyerinde inceleme ve denetim yapıldığını belirtti.


Alemdaroğlu, “Denetim ekipleri mutlaka uygulamalarını güler yüzlü ve topluma kendini tanıtarak yapmalı. İletişim kurulacak kişilere mekanda bulunma nedenini çok iyi anlatmalıdır. Konuşmalarını nazik ve olumlu şekilde yapmalıdır. Gönüllük esasına bağlı ve denetleyici rol üstlendiğini aktarmalıdır. Denetim ekiplerinin görevi ceza uygulayıcılığı değil, dumansız hava sahası hareketine destek sağlamaktır. Ceza uygulayıcılığı kolluk kuvvetinin görevidir. Karşı taraf denetim ekibine yasanın uygulanamayacağı çok zor olduğu yönünde açıklamada bulunabilir. Denetleme ekibi kesinlikle 'biz görevimizi yapıyoruz' bilincinde olmamalı. Sağlık açısından anlattıkları ile etkileyici ve bilgilendirici olmalı. Sigara kullanmayanların hakları açısından açıklayıcı bilgi vermelidir'' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ