Rize Sağlık il Müdürü Mustafa Tepe Türkiye’de il olarak ilk sıralarda yer aldıklarını belirterek normal nüfusu 340 bin olan Rize’nin bu aylarda nüfusunun 800 bin dolayında olduğunu belirterek “ Kimse bana bir şey olmaz demesin, şu an hastanelerimiz dolu ve bunun yaşanacağını bildiğimiz için tedbirlerimizi aldık, halkımızın yoğun yerlerden uzak durmasını istiyorum” dedi.

Rize valiliği Devlet Hastanesi karşısında gazetecilerin karşısına geçen Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe “ Yaz sezonunu öncesinde nüfusu 340-350 bin olan nüfusumuz Haziran ayında 800 binlerin üzerine çıkmakta, Rize hareketli bir yapıya sahip, çay sezonu olması nedeniyle hareketlilik artmakta, bu sayede hareketlilik ile hızlı bir şekilde virüs yayıldı. Düğünlerin ertelenmesi ve bu yaz ayında yapılan düğünlerde mesafelere dikkat edilmiyor. Horonlarda nefes nefese horon edilmesi ile vaka sayıları hızla artmakta” dedi.

Tepe açıklamasında “ Bugüne kadar bir mahallemizde hiç korona virüs vakası olmamıştı, bir düğüne katılım ile 10-15 kişi virüs oldu,  halkımız kapalı ortamlardan uzak dursun, restoran ve kafelerde yoğunluk yaşanmakta, hatta sıra bekleyenler var, bu tür ortamlardan uzak durmalıyız, restoran ve kafe sahipleri dikkat etmeli, en büyük denetim insanın kendine yaptığı denetimdir. Aşılamada iki 3 ayda ime kazandık, ağır vaka sayılarımız arttı, ilimizde aşılamada son zamanlarda artışlar olmakta, camilerimizde anonslarımız sürüyor, bunun büyük etkisini gördük, herkes sosyal medyayı takip edemediği için camilerdeki anonslar oldukça etkili. 1 inci aşılamada yüzde 85 dolayına yükseldik, tabii birinci aşıdan sonra 30-35 gün geçmeli, bunun etkisini ancak o zaman görürüz. Ülke genelinde birinci sıraya yükseldik ve ekiplerimizin yükü arttı” dedi.

 Aşının etkisini gördük

Hastanelerde aşılanmanın etkisini gördüklerini belirten Tepe “ Aşı kesinlikle ölümden kurtarıyor, Aşı olan ile olmayan arasında çok fark var,  Hastane kapısının arkasında gençler yatıyor,  Aşı olurken omuzunuzun ağrısı  hiçbir şey değil, Kovit olanlara sormak gerek, onların çektiği acı ve çile hiçbir şeye benzemez. İlimizde 60 yaş üstü aşılanmada yüzde 90 seviyelerine ulaştık, kovit olup kronik hastalığı olanlar yatıyor. Bunlar hafif şekilde hastalığı atlatırken aşı olmayanlar yoğun bakımlarda sorun yaşamakta” dedi.

Çin aşışı olanlar 3 üncüyü olmalı

Sağlık müdürü Mustafa Tepe ilk çıkan aşının Çin aşısı olduğunu belirterek “ Çin aşısını iki kez olanlar 3 üncü aşıyı olmalı, aşı olmak isteyen vatandaşlarımız bizi arasın , randevuya gerek yok. İlimizde bu tür sıkıntının yaşanacağını bildiğimiz için tüm tıbbı malzemeleri temin ettik, acil servislerimize bile oksijen ve diğer tıbbı malzemeler var. Şu an hastanelerimizde yoğunluk yaşanmakta. Şu an kontrol bizde , şu an ilimizde üst noktayı gördük” dedi.

 Gençler gençliğine güvenmesin

Rize Sağlık müdürü Mustafa Tepe gençlerin sporcu kimliklerine ve gençliklerine güvenmemesi gerektiğini belirterek “ Hastanelerimizde kapı arkalarında gençlerimiz var. Hastanelerimizde gençlerimiz yatıyor. Gençlerimizin aşı olmasını istiyorum, kendilerini düşünmüyorlarsa yakınlarını düşünsünler, Şu an Delta varyantı üst seviyede ve bu varyant Korona virüs ten 2-3 kat daha güçlü bir virüs” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ