Sağlık Bakanlığı, doğurganlık hızının en yüksek olduğu 18-35 yaş arası kadınlara yönelik kızamıkçık aşı kampanyası başlattı.

Aile Hekimliği'nin uygulamaya geçirdiği 33 şehre öncelik veren bakanlık, önümüzdeki dönemde uygulamayı diğer illere de yayacak. Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kızamıkçığın özellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülen, hafif seyirli döküntülü bir hastalık olduğu belirtildi. Gebeliğin erken döneminde annenin kızamıkçık hastalığı geçirmesinin anne karnındaki bebekte, Doğumsal Kızamıkçık Sendromu (DKS) adı verilen hastalığa, bu hastalığa bağlı ciddi sakatlıklara ve bazen de ölüme neden olduğu kaydedilen açıklamada; 'Ülkemizde, 2006 yılı Temmuz ayından itibaren, Kızamık- Kızamıkçık-Kabakulak aşılaması ile Kızamıkçık ve Konjenital Kızamıkçık Sendromu Kontrol programı başlatılmıştır. Bu program kapsamında, çocukluk dönemi rutin aşılama takviminde kızamıkçık antijeni yer almaktadır. Ancak programın başarıya ulaşması için risk gruplarının da aşılanması gerekmektedir. Bu amaçla, ilköğretim ve liselerde okuyan öğrencilerin kızamıkçık aşılaması geçtiğimiz dönemlerde tamamlanmıştır. 5 Mart 2009 tarihinde yapılan Bağışıklama Danışma Kurulu toplantısında, doğurganlık hızı en yüksek grup olması nedeniyle; 18 – 35 yaş arası kadınlara da kızamıkçık aşısı uygulaması önerilmiştir. Söz konusu aşıyı Temmuz - Ağustos 2009 aylarında bağlı olduğunuz Aile Hekiminize başvurarak ücretsiz yaptırabilirsiniz” dendi. 

Kızamıkçık Nedir?

Kızamıkçık bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamıkçık hastalığı hamileliğin erken dönemlerinde geçirildiğinde, sakat bebek ve bazen de düşüklere neden olabilir.

Kızamıkçık Nasıl Bulaşır?

Kızamıkçık yakın temas sırasında burun ve boğaz salgılarından hava yoluna yayılan damlacıklarla bulaşır. Genellikle 14 günlük kuluçka dönemini takiben döküntü başlar.

Kızamıkçığın Belirtileri Nelerdir?

Kızamıkçık hastalığında döküntü, hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezelerinde şişme ve burun akıntısına ek olarak bazen kanama bozuklukları, ilerleyici beyin iltihabı gibi nadir ancak ağır yan etkiler görülür. Erişkinlerde eklem ağrıları da görülebilir. Kızamıkçığın kesin tanısı laboratuar tahliliyle konur.

Kızamıkçığın Tedavisi Nasıldır?

Kızamıkçık tedavisinin esasını destek tedavisi oluşturmaktadır. Hastaların döküntülerinin başlamasından sonraki 1 hafta boyunca evden dışarı çıkmaması ve sağlam kişilerle temasını kısıtlaması hastalığın yayılımını azaltacaktır.

Doğumsal Kızamıkçık Sendromu  Nedir?

Doğumsal kızamıkçık sendromu, hamileliğin ilk üç ayında kızamıkçık hastalığı geçiren kadınların doğurduğu bebeklerin yüzde 90 kadarında görülür. Doğumsal kızamıkçık sendromunda; ağır kalp hasarı, sağırlık, beyin hasarı ve katarakt gibi doğumsal sakatlıklar görülebilir. Tam bir tedavisi yoktur.

Kızamıkçıktan ve Doğumsal Kızamıkçık Sendromundan Nasıl Korunabilirim?
  Etkili bir aşısı vardır. 2006 yılından bu yana, 12.ayda ve ilköğretim birinci sınıftaki çocuklara kızamık - kızamıkçık - kabakulak aşılaması şeklinde uygulanmaktadır. Kızamıkçık aşılamasının asıl amacı doğumsal kızamıkçık sendromunu önlemektir. Çocukluğunda kızamıkçık aşılaması yapılmamış yada kızamıkçık hastalığı geçirmemiş kadınlar hasta bir kişi ile karşılaştıklarında hem kendileri hem de anne karnındaki bebek hastalığa yakalanabilir. Bu nedenle doğurganlığın en yüksek olduğu 18 - 35 yaş arası kadınlar bir doz kızamıkçık aşısı olmalıdır.
  

Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Kızamıkçık aşısı sonrası 4 hafta süre ile gebe kalmayınız.
Gebelere kızamıkçık aşısı uygulanmaz. Aşılama sırasında gebe olduğunuz sonradan anlaşılırsa aile hekiminize başvurunuz.

Gebeyseniz ya da gebelik planlıyorsanız, bu aşıyı doğumun hemen sonrasında da yaptırabilirsiniz.
Emzirirken aşı uygulanmasının herhangi bir sakıncası yoktur.
 

Editör: HABER MERKEZİ