Geniz etinin varlığının vücudun savunma sistemi için gerekli olduğu ancak aşırı büyümesi veya sık iltihaba neden olması sonucu hastalığa neden olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Özel İmperial Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Ömer Korkmaz, geniz etinin burunun arkasında küçük dilin yukarısında bulunan. vücudun savunma sisteminde görevli bir doku olduğunu söyledi. Geniz etinin her çocukta bulunduğunu, hastalık olarak kabul edilen durumun ise geniz etinin varlığı değil, aşırı büyümesi veya sık iltihaba neden olması olduğunu kaydeden Korkmaz “Önemli bir anatomik yerleşimde yer alan bu dokunun büyümesi sonucu burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma horlama ve daha da ilerlemiş vakalarda nefes alamama (apne) gibi şikayetlere neden olur. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu esnasında bu şikayetler daha da artar. Ayrıca iltihap odağı olarak rol oynayabilen adenoid dokusu sık tekrarlayan sinüzit atakları, orta kulak enfeksiyonları ve orta kulakta sıvı toplanması gibi sıkıntılara yol açabilir. Ağız tavanında yer alan bu dokunun büyüklüğünü, uyum sağlayan çocuklarda endoskopik burun muayenesi ile kolayca değerlendirmek mümkündür. Fakat doktor korkusu olan veya çok küçük çocuklarda bu muayeneyi yapmak çoğunlukla mümkün olmamakta ve radyolojik olarak incelememiz gerekmektedir” dedi.

Geniz eti ameliyatının basit bir cerrahi müdahale olmasına rağmen her ameliyatın olduğu gibi çocuk ve ebeveynler için korkutucu olduğunun altını çizen Korkmaz “Geniz eti olan her çocuk ameliyat edilmemelidir. Çoğunlukla enfeksiyon eşlik eden hastalarımıza önce medikal tedavi vererek kontrolde dokunun büyüklüğünü değerlendiriyoruz. Çoğu hasta ilaç tedavisi ile rahatlamakta ve ameliyattan kurtulmaktadır. Fakat bu ameliyatın yapılmasına karar verilen çocukları gözlemlemek, büyümesini beklemek çocuklar için bazı riskleri beraberinde getirir. Devamlı ağız solunuma bağlı yüz ve çene kemiklerinde şekil bozuklukları, dişlerde çarpılmalar ve çene kapatamama problemleri gibi fark edilebilen rahatsızlıklar olabilir. Bunun yanında orta kulakta sıvı toplanması gibi sadece işitmede azalmayla kendini gösterdiği için ilerlemiş bir kulak problemiyle karşımıza çıkan vakalarda olabilir. Geniz eti büyüklüğü bilimsel olarak kanıtlanmış bir gelişme geriliğine neden olmasa da ameliyat sonrası çocuklarda iştah artışı ve kilo alma sık karşımıza çıkan bir durumdur” diye konuştu.

Opr. Dr. Ömer Korkmaz, geniz eti ameliyatının gerekli olduğu hallerde genel anestezi altında yapıldığını kaydederek “Ağız içerisinden yaklaşılarak doku çıkartılır ve ameliyat ortalama 15 dakika sürer. Çocuklar normal günlük aktivitelerine 3-5 gün içerisinde başlarlar. Geniz eti ameliyatını çoğunlukla 3 yaşından küçük çocuklara uygulamayı çok zorda kalmadıkça tercih etmiyoruz. Fakat şiddetli şikayetleri olan çocuklar daha erken ameliyat olabilmektedir. Her cerrahi müdahale de olduğu gibi bu ameliyatında bir takım riskleri mevcuttur. Burada önemli olan bu ameliyatı yaparsak çocuk ne gibi zararlar görebilir yapmazsak ne gibi sonuçlar olabilir. Bu terazinin hangisi ağır basar. Ağrı, yutmada zorluk en sık karşılaştığımız problemlerdir. Fakat ilaç tedavisiyle kolayca gerilerler, ciddi komplikasyonlara oldukça nadir karşılaşılır” şeklinde konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ