ŞEMSETTİN SARI

Son iki yıldan buyana Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de bütün sektörleri olumsuz yönde etkileyen Ekonomik Kırız, insanlarda depresyona yol açarak; 'Yetersizlik ve Gelecek Kaygusu' yaratıyor.

Depresyonun; başta ruhsal çökkünlük (moral bozukluğu, sıkıntı) veya istek ve ilgi kaybı olmak üzere bir dizi ruhsal ve bedensel belirti ile kendini gösteren yaygın bir hastalık olduğuna dikkati çeken Rize Özel Ruh Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. M. Yaşar Özkorumak, Rize’de 'Ruhsal hastalıkların kişisel bazda algılanmasının' diğer illere oranla yüksek olduğunu söyledi.
 


Ekonomik krizin,'yatkın' kişilerde depresyona yol açtığını belirten Dr. M. Yaşar Özkorumak; Rize’de bu tarz hastaların 'hekime ulaşma' noktasında, oranının yüksek olduğunu belirterek 'Rizeli doktordan başka alternatif aramamaktadır' dedi.
 
'Gelecek kaygısı ve Depresyon'un beş temel belirtisinin olduğunu ifade eden Dr. Özkorumak, bunların: Moral bozukluğu, sıkıntı/Ağlama veya ağlama isteği/Karamsarlık/İsteksizlik ve İlgi kaybı olduğunu hatırlattı. 'Depresyon ve Gelecek Kaygusu' nedenleri arasında; Sinirlilik, tahammülsüzlük/Halsizlik, enerji kaybı/Unutkanlık, dikkati toplamada güçlük/Karar vermede zorlanma/Yaşama isteğinde azalma, ölüm ya da intihar düşünceleri/Suçluluk düşünceleri/Uykuda artma ya da azalmanın yanı sıra bazı bedensel belirtilerin de olduğuna dikkat çeken Dr. Özkorumak bunlar arasında öncelikle şu rahatsızlıkların görülebileceğini belirtti: Baş ağrısı veya diğer ağrılar/Çarpıntı/Nefes alamama veya tıkanma hissi/Uyuşma ve karıncalanmalar/Yanma hissi/Karında şişkinlik hissi.
 


Dr. Özkorumak; bu ve buna benzer şikâyetleri taşıyanların zaman kaybetmeden 'Ruh Sağlığı' merkezlerine başvurmaları istendi.



Editör: HABER MERKEZİ