Türkiye'de bol miktarda yetişen yetişen kuru yemişlerin, içeriğindeki mineraller, çinko, kalsiyum ve magnezyum ile insan sağlığı için son derece faydalı olduğu belirtildi.

Erciyes Üniversitesinde görevli Diyetisyen Dr. Nurten Budak, özellikle fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuru yemi şlerin vücutta yağ alımını artırdığını, ancak bu yağların diğer yağlardan farklı olarak kolesterol içermediğini bildirdi.

Kuru yemişlerde bulunan yağların vücutta kolesterolün düşmesine de katkı sağladığını ifade eden Budak, özellikle fındık yağının bu özelliği nedeniyle kalp-damar sağlığının korunması açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Türkiye'nin dünyanın önemli kuru yemiş üreticileri arasında yer aldığını ve Türkiye'nin hemen her bölgesinde farklı kuru yemiş çeşitlerinin yetişebildiğini hatırlatan Budak, şunları söyledi: 'Vücudun yağ alımını artıran ve kolesterol oranının düşmesine katkı sağlayan kuru yemişler, mineraller için de iyi bir kaynaktır. Kuru yemişler, büyüme ve gelişmeye katkı veren çinko, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve magnezyum bakımından da zengindirler. Yine vücuda bitkisel protein sağlarlar. Öğünler dışında atıştırılan birçok yiyecek ve içecek kuru yemişler kadar değerli değildir. Kuru yemişler, diş çürütmezler ve boş enerji kaynağı değildirler. Bu nedenle bolca tüketilmesini tavsiye ettiğimiz kuru yemişler, insan sağlığı için son derece faydalıdır.'

HER GÜN BİR AVUÇ KURU YEMİŞ

Kilo problemi olan ve enerji zenginliği olan kişilerin kuru yemişleri fazla miktarda tüketmemesi gerektiğine dikkati çeken Budak, Türk kültüründe kuru yemişin ayrı bir öneminin bulunduğunu, yöreden yöreye değişmekle birlikte ülkenin hemen her bölgesinde kuru yemiş tüketme alışkanlığının olduğunu söyledi. Kuru yemiş tüketme alışkanlığının bazı insanlar için daha fazla önem taşı dığını ifade eden Budak, şöyle devam etti: 'Özellikle çocuklar, gençler, hamile ve emzikli kadınlar her gün bir-iki avuç kadar ceviz, fındık, badem veya fıstık yemelidirler. Bir paket kuru yemiş özellikle öğrencilerin beslenme çantalarından eksik olmamalı ve onların paylaşacakları en zevkli besinler arasında yer almalıdır. Kuru yemişlerin ağır işlerde ve tarımda çalışan bireyler için de iyi bir enerji kaynağı olduğu bilinmelidir. Süt tüketme alışkanlığı olmayanlar, her gün bir-iki avuç kuru yemiş tüketmeli, geleneksel sütlü tatlılarımız fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı ve ceviz ile tatlandırılarak sunulmalı; konuklarımıza içerdikleri un ve şekeri ile enerjisi yüksek besinlerin yerine kuru yemişler ikram edilmelidir.'

Kuru yemişlerin yeterince kurutulmadan ve uygun olmayan koşullarda saklandıkları zaman küflenerek sağlığa zararlı hale geldiklerini vurgulayan Budak, fazla miktarda küflü besinin yenilmesi özellikle karaciğer kanserine neden olduğunu, bu nedenle kuru yemişlerin taze tüketilmesi, tadında farklılaşma olan kuru yemişlerin yenmemesi, kabuklu ve kabukları çıkarılmış olan kuru yemişlerin ayrı ve kuru ortamda saklanması gerektiğini belirtti. Türkiye'de kuru yemişlerin genellikle pahalı olarak algılandığını anımsatan Budak, özellikle fındık, ceviz ve Antep fıstığının son yıllarda ucuzladığını sözlerine ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ