Rize merkez Çamlıbel Mahallesi’nde bulunan aile hekimliği binasının yıkılarak yerine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin taşınması projesi, beraberinde çeşitli tartışmaları da gündeme getirdi.

Yaklaşık 2 yıldır gündemde olan proje ile, eskiden Sağlık Ocağı şeklinde hizmet veren ve Aile Hekimliği uygulamasıyla birlikte 9 aile hekimini bünyesinde barındıran sağlık merkezi yıkılarak, yerine yeni yapılacak binaya Rize merkezdeki Doktorlar Sitesi’nde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin taşınması planlanıyor.

Sağlık merkezinde bulunan ve yaklaşık 30 bin nüfusa hizmet veren 9 aile hekiminin bu yüzden açıkta kalacağı ve Sağlık Müdürlüğü tarafından kendilerine, “Mahallenizde kendinize yer bulun” denildiği iddia ediliyor.

Hal böyle olunca, 9 aile hekiminin her birinin kendi mahallesinde Aile Hekimliği merkezi açması gerekiyor. Aile Hekimliği merkezlerinin mahalle aralarına dağılacağı ve bu merkezlerdeki giderlerin yine her bir aile hekimine ödenen maaşlardan karşılanacağı belirtilirken, ortaya mağduriyet yaratacak bir durumun çıkacağı iddia ediliyor.

TEPE: 'İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, bu durumdan aslında sadece bölgedeki eczanelerin rahatsızlık duyduğunu ve iddia edildiği gibi aile hekimlerinin mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Bu proje için yaklaşık 2 yıl önce Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine 4,5 milyon liralık bir ödenek verildiğini belirten Tepe, “Mevcut binanın yerine 6 katlı bir sağlık merkezi yapmayı planlıyoruz. Bu merkezin 2 katı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne ayrılacak ancak diğer katlar yine sağlık birimlerinin hizmetine verilecek ve aile hekimlerimiz de yine bu merkezde hizmetlerine kaldıkları yerden devam edecekler. Ortada mağduriyet yaratan bir durum söz konusu değil. Sadece geçici bir süre aile hekimlerinden kendilerine yer ayarlamaları istenmiştir.” dedi.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin taşınması konusunun 2 yıldır gündemde olduğunu ve mevcut yerin kullanım açısından merkeze hizmet veremediğini belirten Tepe, “Mevcut yer vatandaşın ulaşımı açısından kolaylık sağlasa da, çalışanlar açısından bir takım sıkıntılar yaratmakta. Üst kat sağlık hizmetini sürdürürken, merkezin idari kısımlarının bir alt kata taşınması durumunda kalındı. Bu merkezin sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımıza hizmet verebilmesi açısından başka bir yere taşınması şarttır. Ve elimizde bulunan tek uygun yer de Çamlıbel Mahallesinde bulunan yerdir.” dedi.

DİREN: 'DÜŞÜNÜLEN YER UYGUN DEĞİL'

Eski İl Sağlık Müdürü Hakan Diren, 11 Kasım 2010 tarihinde yazdığı ‘Birinci basamakta yeniden yapılanma fırsatları’ isimli raporunda, konuya değinerek, Çamlıbel Mahallesi’ndeki Sağlık Ocağının yerine yapılması düşünülen Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin uygun olmayacağını belirtiyor.

Hem birinci basamak, hem ikinci basamak sağlık hizmeti sunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi için henüz tam olarak uygun bir yer bulunamadığını ifade eden Diren, raporunda“Düşünülen yer çok küçüktür. Bu şekilde olursa hiçbir zaman gelişemez, sağlık merkezi olarak kalmaya mahkumdur.” yorumuna yer verdi.

Diren yazdığı raporda, yeni devlet hastanesinin yürürlüğe girmesinin ardından eski 82. Yıl Devlet Hastanesi’nin ve arazisinin ne olacağı konusunda çok iyi karar verilmesi gerektiğini ifade ederek önerilerde bulundu.

Diren sunduğu önerilerde, eski 82. Yıl Devlet Hastanesi’nin onarılarak Ağız ve Diş Sağlığı merkezinin de içinde bulunacağı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarının (aile hekimlikleri, ana-çocuk sağlığı merkezi, verem savaş dispanseri, toplum sağlığı merkezi ve halk sağlığı laboratuvarı) burada toplanabileceğini belirtirken, en uygun seçeneğin, binanın yıkılarak yerine yine aynı bölümleri içine alacak daha geniş çaplı bir sağlık kompleksi yapılması şeklinde olduğu görüşünü savundu.

GÜNEY ÇEVRE YOLU PROJESİ İLE ÇAKIŞIYOR

Öte yandan Çamlıbel Mahallesi’nde bulunan Sağlık Ocağı’nın yıkılarak yerine yapılması düşünülen sağlık kompleksi Rize Belediyesi’nin ‘Güney Çevre Yolu Projesi’ ile de çakışır durumda.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Rize Belediyesi Özel Kalem Müdürü Fahrettin Kaya, Güney Çevre Yolu Projesi’nde, Dalyan Camii önünde yer alacak bulvarın sahilden bağlantısını sağlayacak yolun, mevcut sağlık ocağının yanından geçeceğini belirterek, buradaki binanın yıkılmasından sonra, yerine yeni bir binanın yapılmaya kalkılmasının projede belirtilen bağlantı yolunu daraltacağını ifade etti.

Bu nedenle belediyenin henüz, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin de içinde bulunacağı Sağlık Kompleksi projesine onay vermediğini belirten Kaya, “Zaten henüz İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmış olan resmi bir müracaat yok. Böyle bir müracaat aldığımız takdirde, konuyu belediye meclisimizde görüşerek karara bağlayacağız.” şeklinde konuştu.

milliyet 

Editör: HABER MERKEZİ