Toplantı Meslek Komitesi Başkanı Funda Kazancı'nın açılış konuşması ile başladı:

Toplantının amacı, sektörümüzün ve mesleğimizin sorunlarını konuşmak, fikirlerimizi paylaşmak. 2024 yılı temmuz ayı başlangıcı ile artık Dask poliçelerinin zorunlu afet sigortaları olarak devreye girmesini bekliyoruz. Özellikle bölgemizin ve ilimizin “depreme gerek yok –deprem bölgesi değiliz” gibi söylemleri olan vatandaşlarımıza seli ve heyelanı da kapsadığını belirterek kendimize poliçe satış alanı açmayı sağlamalıyız. İlimizde tam teşekküllü özel bir hastane olmayışı belki tamamlayıcı sağlık satışımızı engellese de yakın illerde olan hastanelerle veya büyük şehirlerle ilintili olan tamamlayıcı sağlık poliçelerine yönelmeyi konuşmalıyız. Bir ilde mevcut olan acente sayısını korumak adına “acenteler için taşıma kapasitesi” çalışmasının yakında netleşmesinin önemini konuşmalıyız.

Kurulan trafik platformunun ne kadar işimizi gördüğünü, çok yakında devreye girecek olan “doğrudan tazmin“ uygulamasıyla biz acentelerin ve sigorta şirketlerinin hasar için ne kadar önemli olacağını, Trafik poliçesinde serbest tarife ve doğrudan tazminin hayatımızı kolaylaştıracağını ve elimizi güçlendireceğini, yine trafik poliçelerinde satışlarla gelen iade sorununu ve yürürlüğe alınmasını beklediğimiz devir zeyillerinin süreçlerini konuşmalıyız. 

Gri ve Mellce şirketlerinin usulsüz ve kabaca sonlandırılarak acentelerin müşterileri ile yalnız ve karşı karşıya kalmasını, acente arkadaşlarımızın bu şirketlerle çalışan meslektaşlarımızı kötülemesini konuşabiliriz. İl delege seçimlerinde ve dernek için imza kampanyasında duyarsızlığımızı, giderek artan broker acenteliklerinin küçük büyük bütün acenteliklere etkilerini konuşmalıyız. Acente olarak ürün yelpazemizi genişletmek zorundayız.

Ana başlıklarımızın üzerinden geçerek sözlerimi bitirirken hepinize katılımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ederim.

Kazancı'nın konuşmasının ardından Komite üyeleri divana geçti ve katılımcılar arasında söz almak isteyenler kürsüye geçerek değerlendirmelerde bulundu. 

Erdal Hoşver söz alarak görüşlerini katılımcılar ile paylaştı:

Serbest tarife zamanında büyük sıkıntılar yaşandı, iş yapılamadı. Ama iş yine serbest tarifeye gelecek. Serbest tarife olmadıktan sonra, bizim iş yapma şansımız yok. Rize olarak birlik olmalıyız, mesleğimize sahip çıkmalıyız. Acentalar birliği ile görüşmeliyiz.

Trafik sigortası ile yaşayan bir acente, bugün acentesini kapatsın. Bu saatten sonra trafik ağırlıklı çalışan bir acente ayakta duramaz. Acentesi olan çoğu iş arkadaşımızın sağlık sigortası yok, evinin konut sigortası yok, çocuğunun eğitim sigortası yok. İşyeri poliçesi olmayan arkadaşlarımız var. İşimizin ciddiyetini kavramalıyız. Sağlık sigortasını satmadan önce, neyi kapsadığını çok iyi bilmeliyiz. Kişi SGK’lı olmalı, hastanenin ve doktorunda SGK ile anlaşması olması gerekiyor. Yeni yaşadığımız bir olay, hastanenin her birim ile anlaşma var, ama mr ile anlaşması yok. Bu gibi detayları biz hastaneler ile görüşmeliyiz ve bunlar değişkendir. Firmalar süreç içerisinde anlaşma koşullarını değiştirebilir.

Meslek Komitesi Başkanı Funda Kazancı Hoşverin konuşmasının ardından değerlendirmelerde bulundu:

Firmalar branş, hastane değişiyor. Bizim haberimiz olmuyor. Bu noktada acentelerde, müşterilerde mağdur olabiliyor. Trafik sigortaları sorun. Ancak haziran ayında serbest tarifenin gelebileceğine dair duyum aldık. Doğrudan tazminin etkili olacağını düşünüyoruz. İkili kazalarda, kasko sigortanız gibi trafik poliçeniz karşı tarafın hasarını ödeyecek.

Odamız Meclis Üyesi Asım Çillioğlu söz alarak değerlendirmelerde bulundu: 

Toplantıda bir akademisyenin olmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Konuşulanları analiz ederek, bir sonuç bildirgesi hazırlaması hepimiz için verimli olacaktır. Bu şekilde kendi aramızda konuştuğumuzda farklı bir sonuç elde edemeyeceğiz, toplantımızdan bir sonuç alamayacağız. 

Odamız Meclis Başkan Yardımcısı ve 18. Meslek Komitesi Üyesi Yaşar Bilgin söz alarak değerlendirmelerde bulundu:

Toplanmamızda ki ana amaçlardan biri, 2017 yılından bu yana, komisyon oranlarının düşürülmesi, 2 sigorta şirketine tabiri caiz ise yasa dışı yollar ile el konulması. Bundan önceki en son yapılan seçimimiz il delege seçimiydi. Biz defalarca dile getirdik, yazı yazdık, ama çok az sayıda oy kullanıldı.biz kendimiz duyarlı değiliz. Sigorta acenteleri odası kurulması için imza toplama çalışması yapıldı, Rize’den 20 civarı imza toplayabildik. Biz kendimiz duyarlı değiliz, birlik değiliz.

Trafik sigortalarında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz, sürekli fiyat değişikliği var. Türkiye genelindeki acente payı %80’lerden %53’lere düştü. İnternet üzerinden, yine aynı şirketler tarafından çok fazla poliçe kesilmesi bu payı düşürdü. Biz bu konuyu yukarılara bildirsek de bir şey yapılamıyor, çünkü sigorta şirketleri büyük, kendilerine göre hareket ediyorlar. Komisyon kırma olayı önemli evet, ama ondan daha önemli konular var. İnternet üzerinden kesilen poliçeler, brokerlar gelmesi ve gelip ekran kurması vb.

Toplantı sonunda Komite başkanı Kazancı son olarak söz aldı: 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından il bazında bazı çalışmalar başlatıldı. Örneğin: yeni bir acente kurulacağı zaman, o bölgede yeni bir acenteye ihtiyaç var mı, açılsın mı açılmasın mı diye bakılacak.

Bir sonraki toplantının 2 ay sonra yapılması kararlaştırıldı.

Muhabir: ALİ TÜYLÜOĞLU