RTE Üniversitesi Çay İhtisaslaşma komisyonu Azerbaycan tarım alanlarında incelemelerde bulunarak bilgi alış verişinde bulunuldu.

Teknik gezinin ilk gününde Lenkeran'daki Osaküçe ve Sinovli bölgelerinde yer alan çay plantasyonlarında toprak yapısı, gübreleme, hasat, yeni bahçelerin tesisi ve fidan üretimine yönelik mevcut durum incelemesi yapıldı.

Teknik gezinin ikinci gününde Osaküçe ve Sinovli alanlarında yer alan çay bahçelerinin mevcut durumu, iyileştirme çalışmaları ve olası iş birliklerine yönelik toplantı gerçekleştirildi.

Programın ardından Azerbaycan Meyvecilik ve Çaycılık Araştırma Enstitüsü Lenkeran Çay Fidanlığına ziyaret gerçekleştirildi. Abdullayev Ferman ve Seleksiyon Şube Müdürü Dr. Sabir Ramazanov enstitüye ait çay genotipleri ve örnek bahçeler hakkında ekibimize bilgi verdi.

Ziyaretin ardından Astara Çay firmasının Astara şehrinin Hirkan bölgesinde yer alan çay plantasyonları ve çay fabrikası ziyaret edilerek değerlendirildi. Teknik gezinin ikinci günü Osaküçe alanında yer alan çay bahçelerinde çırpma budamasının uygulamalı olarak gösterilmesiyle sona erdi.

Programın üçüncü gününde Osaküçe’de yer alan çay plantasyonlarında hasat ve hasat sonrası işlemlerin değerlendirilmesi amacıyla yerinde inceleme yapıldı.  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı çay plantasyonunda üniversitenin adına hatıra çay fidanı dikimi gerçekleştirdi.

Azerbaycan’a düzenlenen teknik ziyaret kapsamında, Bakü Büyükelçiliğimiz de ziyaret edilerek, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım Müşaviri Hakan Kalender ile Azerbaycan çay sektörünün mevcut durumu ve üniversiteler arası iş birliklerine yönelik değerlendirmeler yapıldı. Verimli geçen ziyaretler sonucunda ileride yapılacak iş birliklerine yönelik önemli adımlar atıldı.

Haber: Büşra Bayraktutan

Editör: EDİTÖR - 1