AA muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Nisan 2024 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye geneli nisan ayı yağışları, hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın altında gerçekleşti.
Buna göre, 1991-2020 dönemini kapsayan uzun yıllar nisan yağış ortalaması, metrekareye 57,5 kilogram olarak hesaplandı.Geçen yıl nisanda metrekareye 86,8 kilogram yağış düştü. Bu sene aynı dönemdeki yağış miktarı ise 28,5 kilogram oldu. Yağışlar, Türkiye genelinde normaline göre yüzde 50, geçen yıla göre yüzde 67 azaldı.
Karadeniz'de son 64 yılın en düşük nisan ayı yağışı kaydedildi
Nisan ayı yağışları, Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya'nın sahil kesimlerinde yer yer yüzde 80'in üzerinde geriledi.
Yağışlar, tüm bölgelerde normalin altında gerçekleşirken, en fazla azalma gösterdiği bölge yüzde 70 ile Karadeniz oldu. Bölgenin nisan ayı yağışı son 64 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.
İl genelinde nisanda en fazla yağış metrekareye 95,7 kilogramla Hakkari, en az yağış metrekareye 8,5 kilogramla Ardahan'a düştü. Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan'da yağışlar son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Yağışlarda, iller içinde normaline göre en fazla azalma yüzde 85 ile Artvin ve Ardahan'da, en fazla artış yüzde 16 ile Çanakkale'de kaydedildi.
Yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 10,8 gün olarak hesaplanırken, nisanda Türkiye genelinde ortalama 5,9 gün olarak gerçekleşti.
Nisanda Edirne, Kırklareli, Samsun, Ordu ve Trabzon çevrelerinde 10-15 gün aralığında yağış görülürken, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin batısında, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin'de 5 günün altına kadar düştü.
Nisanda, Karadeniz Bölgesi'nde ise metrekareye 16,9 kilogram yağış düştü.