HABER : HALİL İBRAHİM SAKLI

Dünya otizm farkındalık günü etkinlikleri Rize Belediyesi Gençlik Merkezi ve Bilgi Evi (RİBEGEM) ve Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) iş birliğiyle 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde “Mavi Kalp” sloganıyla Şimal Avm’de etkinlikler düzenlendi. 
Romed atölyesinde Otizmli bireyler tarafından hazırlanan el sanatları ürünleri ve tablolar sergilenerek vatandaşlara bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Erken tanı ve uygun rehabilitasyon programı bu vakaların hayata kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır.

Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin %70'inde zeka geriliği vardır. %'10 unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir. 

Editör: HABER MERKEZİ