Çeşitli branştan hekimlerimize, eczacılara, hemşirelerimize ve hastalarımıza yönelik etkinlikler düzenlenerek, güncel astım eğitimi ile bilgilendirmeler yapılmıştır. Bu bilgilendirmeler ile farkındalıklarının artırılması, güncel bilgilerin aktarılması, astım riski altında bulunan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurarak gereken müdahaleleri yaptırmalarının teşvik edilmesi, erken tanının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.

Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır.

Dünyada 350 milyon kişinin astım hastası olduğu, her yıl 400 binden fazla kişinin ölümünün astıma bağlı olduğu bilinmektedir.

Ülkemizde, 2017 yılında yapılan “Türkiye Hane Halkı Sağlık Araştırması: Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri Prevalansı” çalışmasında 15 yaş ve üstü yetişkinlerin yüzde 6,9’unun şimdiye kadar bir doktor tarafından astım tanısı almış olduğu; bu sıklığın kadınlarda %8,7 erkeklerde ise %5,0 olduğu belirlenmiştir. TÜİK tarafından yayımlanan 2022 yılı verileri ise solunum sistemi hastalıklarının, %13,5 ile ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığını; bu ölümlerin %0,3’ünün astım nedeniyle gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.

Bu amaçla konuya yönelik 7 Mayıs 2024 tarihinde yapılan etkinliklerle Müdürlüğümüze bağlı tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, tüm İl ve İlçe hastanelerinde ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli personellerimiz tarafından bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapılarak broşür dağıtılmıştır.