Haber:Arzu Erbaş - Su ürünleri işleme tesislerinde bertaraf edilmek üzere bulunan tonlarca balık atıklarını yüksek değerli yeni ürünlere dönüştürerek ekonomiye kazandırarak katma değer sağlamak için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde proje geliştirildi.

Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Demirbaş “Sıfır Atık Kapsamında Balık Deri ve Kılçığından Yerli Protein Tozu ve Jelatin Elde Edilmesi” projesini hazırladı. TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında destek alan proje ile su ürünleri işleme tesislerinde atık olarak nitelendirilen tonlarca balık deri ve kılçıklarının toz haline getirilip ön işlemler, ekstraksiyon, filtrasyon, ekstrüder soğutma ve kurutma aşamalarından geçirilerek yerli protein tozu ve jelatin üretimi yapılacak. 1 yılda tamamlanması planlanan çalışmalar sonucunda sporcu ve sağlıklı beslenen potansiyel grup için hem doğal mineral bakımından zengin hem antioksidan katkılı balık kılçığından elde edilen "protein tozu" üretilecek hem de gıda zinciri marketleri, restoranlar ve paketlenmiş gıda üretimi yapan firmalar gibi müşteri grubunun taleplerini karşılayacak olan "balık jelatini" olmak üzere 2 segmente yönelik ürün elde edilecek.

Samsun'da ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlak saldırgan hayvanlarca öldürüldü Samsun'da ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlak saldırgan hayvanlarca öldürüldü

Editör: HABER MERKEZİ