Rize ve Çay ayrılmaz bir bütün,

Yeni bir kampanyaya doğru gidiyoruz, önümüzde fazla bir süreç kalmadı, yaklaşık bir yıldır gündemde olan ÇAY KANUN TASARISI belli bir seviyeye gelmesine geldi, AKP il başkanı Hasan Karal ve AKP Rize milletvekili Lütfü Çırakoğlu hükümetin gündeminde çay yasa tasarısı yok derken ısrarla bu konuyu takıp eden AKP nin diğer milletvekili Ali Bayramoğlu ise tasarının meclise gideceğini söylüyor. 1949 yıllarına dayanan ve en son 12 Eylül sonrasında birkaç madde eklenen çay kanunu elbette yenilenmeli, bugün yüksek bir oranda yeni çay bahçeleri açılmış ancak ruhsat alamamışlar, bu çay bahçelerinin yeniden ruhsatlandırılması gerek, ancak yeni yasa tasarısında bununla ilgili bir madde konmadığını görüyoruz. şu unutulmamalı ilimizde dedelerimizden veya babalarımızdan bizlere tapulu veya tapusuz kalan arazilerin çok hisseli olması nedeniyle şahıslar üzerinde tapu olmadığı bilinmeli, yeni ruhsatlandırılacak olan çay sahalarının mutlaka hak sahipleri üzerinde çay ruhsatı verilmesi gündemde olmalı.

ÇAY ALTERNATİFİ ÇAY

Yıllardır söylüyorum, yıllardır yazıyorum,, Çay bu ilin, bu bölgenin tek geçim kaynağı olmakla birlikte bu bölge insanının emeği, işi çay la ilgili yeni sanayii kuruluşları kurulmalı ve çay çeşitlendirilmeli, Japonlar bu işi iyi yapanlardan üretilen çay in yüzde 10 unu siyah çay olarak kullanan Japonlar yüzde 90 ini ise 250 çeşitin üzerinde soğuk içecek olarak tüketmekteler, o halde Rize de ki sivil toplum örgütleri ve Çaykur un ortak hareket etmesi gerek, İyidere Çay san arazisi üzerinde Tek Gıda, Ziraat odası, Ticaret Borsası ve Çaykur un ortak hareket ederek çay merşubat sanayi kurmasını bekliyoruz. işte o  zaman çay çöpleri bile artık piyasada çay olarak karşımıza çıkmaz, üretim fazlası çaylar değerlendirilir. piyasada 1 TL ye satılan çöp çaylar meşrübat sanayinde de kullanılmış olur.

KALETİ ÖNEMLİ

Çay da çeşitli ülkelerde kaliteli çay kaliteli para olarak değerlendirilmekte, bugün birçok ülkede çay kaliteleri aynı standartlarda tutulmamakta ve kaliteli çay kaliteli para ya satılmakta. özel veya çaykur bunu iyi değerlendirebilir. üreticiye verilecek olan ekstra ücret ile kaliteli çay alınarak kaliteli ürün elde edilebilir ve yüksek fiyatlarla bu ürünler satılabilir. piyasada 4 ile 12 TL arasında olan kuru çay fiyatlarına da bu sayede kalite gelir ve kaliteli çay içmek isteyen tüketici 30 ile 50 TL arasında kaliteli çay içebilir, dileğimiz bu konular hem sektörün hem de kurumun dikkatını çeker.