Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN hakkında birçok kitap hazırlanmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz Nisan ayı içinde bunlar arasına bir yenisi daha eklendi. Bu defa hazırlanan kitap oldukça ilginç bir temayı işliyor. Erdoğan’ın hayat hikâyesini anlatan diğer kitaplardan farklı olarak ilk defa onun düşünce dünyasını sistematik bir şekilde ortaya koyan “Siyaset Sözlüğü” adlı çalışma hazırlandı.

Kitabın tam adı, “Teoride ve Pratikte Muhafazakâr Demokrasi: Recep Tayyip Erdoğan Siyaset Sözlüğü”. Kalem Yayınları tarafından basılan kitap, Çayelili hemşerimiz sitemiz eski yazarlarından Hasan SARI tarafından hazırlandı. Başbakan Erdoğan’ın da bilgisi dâhilinde hazırlan sözlük-kitap çalışmasında üç yüz yetmiş dört (374) madde yer alıyor.

Kitabın hazırlanış şekli ise Başbakan Erdoğan’ın 2002’den 2010 yılına kadar yapmış olduğu konuşma metinlerinin derlenmesi ile oluşturuldu. Bazı konu başlıkları altında toplanan bu ifadeler, belli bir kavrama denk gelen birçok açıklamayı bir arada barındırıyor. Böylece bir siyasi liderin zaman süreci içindeki siyasal-sosyolojik gelişimini de ortaya koyan kitap Erdoğan’ın siyasi duruşunu net bir şekilde tanımlıyor.

Kitabın hazırlanma maksadını Hasan Sarı’nın ifadesiyle belirtirsek; “Şüphesiz ki sekiz yıllık süreç boyunca Ak Parti siyasal iktidarlığı altında ülkemizde birçok alanda ilkler gerçekleştirildi. Demokratikleşmeden, sosyal devlet ilkesinin vurgusuna, siyasal alanın halka yakınlaşmasından dış politikada itibarı olan bir devlet yapısının şekillendirilmesine, kendi ekonomik krizleriyle boğuşurken siyasal ve kültürel olarak zayıflayan bir ülkeden dünya ölçeğindeki ekonomik krizlerde gösterdiği performansı ile model ülke haline gelen bir ülkeye kadar çok geniş alanlarda etkin politikalar üretildi. Tüm bu politikalar elbette hükümet kadrolarının çalışmaları neticesinde şekillendi. Fakat nihayetinde tüm bu çalışmaların toplandığı merkez noktada ise Recep Tayyip ERDOĞAN ismi yer almaktadır. Bu bakımdan Ak Parti’yi anlamanın muhafazakâr demokratlığı anlamaktan geçtiği, muhafazakâr demokratlığı da anlamak için Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasal liderliğinin anlaşılması gerektiğini ifade edebiliriz”.

Türkiye’de ve dünyada bir siyasi liderin “siyaset sözlüğü” manasında hazırlanan ilk ve tek sözlük-kitap olma hüviyetine sahip olan çalışmanın farklı dillerdeki basımları da hazırlanmaktadır. Kendi alanında bir ilk olma özelliğinde olan bu sözlük, siyasal alana ilk defa dâhil olan bir siyasal kimliğin,  -muhafazakâr demokratlığın- bizzat kurucusu ve lideri olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ifade edilen açıklamalardan oluşuyor olması, bir dönem siyasi tarihimiz için ileriki yıllarda, referans çalışmalarından olma özelliğini taşıyacaktır.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ