Toplantıda Devlet Teşebbüsü Başkanı Berik Asylov, askeri personel arasında suçun önlenmesi konularının önemini ve büyük önemini vurguladı.

Askeri Başsavcılık (GVP), 2023 yılında askeri güvenlik alanında 363 inceleme ve 153 kanunilik durumu analizi gerçekleştirdi. Sonuçlarına göre iki binden fazla kişi çeşitli sorumluluklara maruz kaldı.

Denetim düzenlemelerine göre  Askeri Kurylys Astana LLP'nin yaklaşık 4 bin çalışanının  270 milyon tengenin üzerinde maaş borcu geri ödendi.

Savunma Bakanlığı, GVP'nin girişimiyle giyim mülkiyetinin dijital muhasebesini tanıtıyor.

Ordudaki suçların önlenmesi amacıyla GVP tarafından başlatılan, 2022-2024 yılları için birliklerde suçların önlenmesine yönelik üç yıllık bir program uygulanıyor.

Programın 2023 yılında uygulanması sonucunda cezai suçlarda %4,2 oranında azalma sağlandı. %30 oranında özellikle ciddi, %3,1 oranında orta şiddette, %24 oranında kabahatler yer almaktadır.

Toplantıda mühimmat güvenliğinin yanı sıra diğer ilgili konular da ayrı ayrı ele alındı.   

Devlet Teşebbüsünün himayesinde, askeri altyapının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, birliklerin yüksek kalitede yeniden silahlandırılmasının yanı sıra suçun önlenmesine yönelik tedbirlerin uygulanmasına günlük olarak eşlik edecek birkaç departmanlar arası çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi.

Komitede Devlet Savcılığı ve Ana Askeri Savcılık, Savunma Bakanlığı, Acil Durumlar Bakanlığı, Maliye, Sanayi ve İnşaat Bakanlığı'nın yanı sıra Ulusal Muhafızlar ve Sınır Teşkilatı'nın sorumlu temsilcileri yer alacak.

Devlet Savcıları Kurulu'nun sonuçlarına dayanarak, askeri daire başkanlarına ve ilgili devlet kurumlarına, askeri alanda yasa ihlallerini ortadan kaldırmak için etkili önlemlerin alınması konusunda tavsiyelerde bulunuldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ