TÜNEL AÇILDI, BAĞLANTI YOLLARI 8 YILDIR YAPILMADI

Rize’de yapılması yıllardır sürüncemede bırakılan bazı yatırımlara, Ocak 2024’te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında yine çok küçük bütçeler ayrıldığını ifade eden CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Ovit Tüneli bağlantı yollarının 8 yıldır tamamlanamadığını, Rize kamuoyunda bunun, tünelin akamete uğratılması için bilinçli bir siyasi/bürokratik tercih olduğu şeklinde inanışa yol açtığını belirterek, “Bağlantı yolları tamamlanmadığı için kamyon ve tırların tercih etmediği tünel, gerektiği ölçüde ekonomik katkı sağlayamamaktadır. Bağlantı yollarının tamamlanmamasının nedenini; Ovit tünelini akamete uğratmaya, kamyonların, tırların bu yol yerine çevre illerdeki alternatif yolları kullanmak zorunda bırakılmasına bağlayanlar vardır.” dedi.

8 YILDA YARISI YAPILABİLEN 11,5 KM’LİK DEREPAZARI-KENDİRLİ YOLU NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Yine 2016 yılında yapımına başlanan 1.063.686.361 TL maliyeti olan ancak 8 yıl boyunca sadece %27,5’luk kısmı tamamlanabilen 11,5 km uzunluğundaki Derepazarı-Kendirli yolu için 2024 bütçesine 300.000.000 TL ödenek konulduğunu hatırlatan Ocaklı, “Bu yılki ödenek rakamıyla yolun 8 yılın sonundaki tamamlanma oranı %55,7 olacaktır.” dedi.

ARDEŞEN-ÇAMLIHEMŞİN-AYDER YOLU BU HIZLA 10 BİN YILDA TAMAMLANIR!

Ardeşen-Çamlıhemşin-Ayder arasında 960 m. tünel, 149 m. köprü, 32,5 km. taşıt yolu ve 4 km’lik bölünmüş yol ihtiva eden projenin toplam yatırım tutarının 1.397.000.000 TL olduğunu, 2021-2023 arası ayrılan ödeneğin 5.642 TL olduğunu, 2024 Yılı Yatırım Programında bu yol için ayrılan ödeneğin ise 10.000 TL. olduğunu belirten Ocaklı, “2021’de yapımına başlanan ve 2027’de tamamlanması öngörülen bu yola 3 yıl boyunca komik ödenekler ayrılmıştır. Bu hızla yapılmaya devam edilecek olursa tamamlanması için 10 bin yıl gerekmektedir!” dedi.

TERSİP BENTLERİNE AYRILAN ÖDENEK MALİYET TUTARININ SADECE %1,2’Sİ KADAR!

Rize’de her yıl can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanların önlenebilmesi için gerekli görülen derelerdeki tersip bentleri için 2024-2029 yıllarını kapsayan 5 yıllık toplam 81.765.171 TL’lik tutarın sadece 1.000.000 TL’sinin, yani toplam yatırım tutarının ancak %1,2’sinin ödenek olarak bütçeye konulduğunu belirten Ocaklı, Çayeli Balıkçı Barınağı ikmal inşaatı için ayrılan ödeneğin ise 40.000.000 TL olup, toplam yatırım tutarının %17,1’ine karşılık geldiğini ifade etti.

İLAVE ÖDENEK AYRILMALI

Söz konusu projelerin, ülke ekonomisine katkı sağlanması ile vatandaşların can ve mal güvenliğinin temini yönünden gerekli olduğunu, ayrılan ödeneklerin ise bu ciddiyetten yoksun bulunduğunu vurgulayan Ocaklı, Rize’nin bu önemli projelerinin tamamlanması için ilave ödenek ayrılmasını isteyerek, Yatırım Programını hazırlayan Cumhurbaşkanlığından şu sorularına cevap istedi:

1. Yapılmaları aciliyet arz eden söz konusu projelere ayrılan ödenekleri yeterli buluyor musunuz?

Artvin'de "Yusufeli Derekapı Geleneksel Boğa Güreşleri Festivali" başladı Artvin'de "Yusufeli Derekapı Geleneksel Boğa Güreşleri Festivali" başladı

2. Yapımına 2016’da başlanan Ovit Tüneli tamamlanmış olmasına rağmen, 8 yıldır bağlantı yollarının bitirilmemiş olmasının nedeni nedir? Ovit tüneli bağlantı yolları niçin ağır aksak ilerlemektedir?

3. Ovit tüneli bağlantı yolları tamamlanmadığı için kamyonların, tırların bu yolu tercih etmediği, çevre illerdeki alternatif güzergâhları kullandığı, bu nedenle tünelin efektif çalışmadığı ve ekonomiye beklenen katkıyı sağlayamadığı, daha fazla yakıt tüketildiği, zaman kaybına neden olduğu ve bunun bilinçli siyasi-bürokratik bir tercih olduğu iddiası doğru mudur? Bağlantı yollarının bir an evvel tamamlanması için gerekli girişimlerde bulunacak mısınız?

4. Sel ve heyelanlar her yıl aynı bölgede tekrarlandığı, bu afetlerde can ve mal kayıpları olduğu halde, tersip bentleri için ayrılan ödenek ihtiyaç duyulanın niçin %1,2’si kadardır? Halkın can güvenliğini ilgilendiren bu çalışmaları acil tamamlanması gereken işlerden kabul etmiyor musunuz?

5. Çayeli’de yatırım programına alınan balıkçı barınağı ikmal inşaatı için ayrılan tutar, ödenek toplamın ancak %17’sine karşılık gelmektedir. Bu miktardaki ödenek ile balıkçıların sorunlarının çözülemeyeceği ortadadır. Karadeniz bölgesinde çayın yanında ekonomik değere sahip, binlerce insanın geçim kaynağı durumundaki balıkçılığı yeterince önemli görmüyor musunuz?

6. Bölge için hayati önem taşıyan söz konusu yatırımları hızlandırmak için ilave ödenek ayırmayı düşünmekte misiniz?

Muhabir: ALİ TÜYLOĞLU