Birkaç yıllık aradan sonra Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi üzerinde hidroelektrik santrali kurulması için fizibilite çalışmaları başlamıştı.1998 yılında santral inşaatına başlanan bölgede hukuk mücadelesi veren Çamlıhemşinliler birlik olup doğasına yeşiline sahip çıkmak için eylemler yapıp alanlara dökülmüşlerdi.  Daha önce örneğine rastlanmayan ilginç bir yola başvurarak Vatandaş Mustafa isimli bir doğa belgeseli çekerek dikkatleri üzerine çekmişti.

 

Fındıklı Derelerini Koruma Platformunun başlattığı kampanya kapsamında Şubat ayı etkinliğine Av. Yönetmen Remzi Kazmaz ‘VATANDAŞ MUSTAFA’ filmiyle destek veriyor. Aşağıda belirtilen tarihlerde gösterilecek VATANDAŞ MUSTAFA filmine büyük ilgi olması bekleniyor.

 

Yapılan açıklamada; Rize İkizdere , Çayeli Çataldere , Hemşin , Çamlıhemşin, Fındıklı Çağlayan Dereleri üzerinde oynanan oyunun adı “elektrik üretimi ”

 

'Hey gidi Karadeniz; hey gidi gürül gürül akan temiz dereler ; hey gidi yeşilin her tonunu bağrında yaşatan Kaçkar Dağları. Yağmur ormanlarının ülkesi. Bütün dünyanın gözü üzerinizde! Ünlü siyasetçilerimizle müteahhitlerimiz el ele vererek otoyol yapacağız diye yeşille mavinin buluştuğu güzelim sahili öldürdüler. Şimdi de gürül gürül akan dere sularına gözlerini diktiler.

 

Cebine bir HES projesi koyan, yanına bir de ÇED raporu uyduran bu doğaseverler, buldukları en yakın derenin başına oturup bir santral kurma sevdasıyla çevredeki ormanları öncelikle bir güzel temizliyorlar. Ardından ağır makineleriyle kocaman yollar yapıp geniş arazileri şantiyelere çevirerek doğayı talan ediyorlar. Sıra derenin temiz suyuna gelmişti artık. Debisi, yüksekliği ne olursa olsun bunu dikkate alan yok. Zaten Enerji Bakanlığı’ndan bir yakınını bularak cebine ÇED raporunu koymuştur bir kere. Yürü ya kulum denmiştir ona.

 

Doğayı akıl ve vicdan almaz bir şekilde katledenler ve onlarla işbirliği yapanlar, artan elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak adına, baltalarını sırtlayıp, yollara düştüler. Dur diyen yok, bir hesap soran yok.

 

Dün Bergama Akkuyu’da talan ediyorlardı bugün, Çamlıhemşin ve Kaz Dağları’nda. Amaçları ne ülke ekonomisi ne de milli menfaat. Tek amaçları var rant. 

 

Ama bu ülke sahipsiz değil ve bu ülke bir hukuk devleti. Mutlaka hesap soran birileri çıkacaktır. Nitekim Bergama’da, Çamlıhemşin’de açılan davalar kazanıldı. Kaz Dağları için sivil toplum örgütleri ve tüm duyarlı çevreler ayakta. Evet, bu ülke sahipsiz değil. Dün Optimus amca, çizgili pijamasıyla, çıplak ayaklarıyla, Bergamalı köylülerle siyanüre karşı mücadele etti.

 

Bugün Çamlıhemşin’de doğayı acımasızca katledenlere karşı Vatandaş Mustafa mücadele ediyor. Fırtına Havzasına kurulması planlanan Hidroelektrik Santraline karşı hukuk savaşını başlatanlardan Av. Remzi Kazmaz’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Vatandaş Mustafa” adlı bilgesel film, bu bölgede yaşanan tüm olayları çarpıcı bir şekilde Vatandaş Mustafa’nın gözüyle ve yorumuyla anlatıyor.

 

Bir mücadele filmi, bir çevre belgeseli. Altı yıl süren ve hukuki bir zaferle sonuçlanan mücadelenin sonunda neden belgesel: “ Eşkıyanın ne yapacağı belli olmaz” diyor Vatandaş Mustafa. Bu hukuk tanımazlar, mahkeme kararlarını hiçe sayıp yollarına devam ediyorlar. Eğer halk kendi sorunlarına sahip çıkmazsa onlar bu vadide santral kurmak için tekrar gelecekler ve ayak sesleri duyulmaya başlandı bile. Çayeli Çataldere’de ağaçlar kesiliyor, ormanda yollar açılıyor.

 

İkizdere’de santral için düğmeye basıldı, sırada Fındıklı Dereleri var. Danıştay’ın da onayladığı 2003’te alınan yürütmeyi durdurma kararıyla yargı, doğa katliamına dur demişti. Ancak aradan geçen birkaç sene sonra yeniden fizibilite çalışmalarının başladığını söyleyen Çamlıhemşinliler tedirgin bir bekleyiş içindeler. Haklılar. Çünkü yeni bir yol bulundu: Yabancı sermaye ortaklığı. Bağımsız ulusal mahkemeler yabancı sermayenin yaptıklarına karışamıyor, uluslar arası tahkim kurullarına başvurmak gerekiyor. Yani işimiz çok zor. Tam da bu noktada, belgesel, sesimizi ve haklılığımızı yeniden bütün dünyaya duyurmamızın bir aracı oluyor. En önemlisi hepimiz sorumluyuz., bunu hatırlatıyor.

 

Vatandaş Mustafa bütün bildiklerini, yaşadıklarını bu belgesel filmde anlatıyor. Hem de yürekten anlatıyor. İmamlık ve yıllarca çobanlık yaptığı bu vadide Yönetmen Av. Remzi Kazmaz’ın ısrarlarını kıramayıp kamera karşısına geçip oyuncu oluyor. Davanın avukatı yönetmen, imam ve çobanda oyuncu olursa ortaya nasıl bir film çıkar? Eğer gerçekten merak ediyorsanız; Vatandaş Mustafa Karadeniz Bölgesinde. Aşağıda belirtilen yer ve tarihlerde gösterilecek filmin galasına Av. Yönetmen Remzi Kazmaz, Av. Yakup Okumuşoğlu, Prof. Dr. Cengiz Eruz’un ve filmin oyuncusu Vatandaş Mustafa, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Başkanı Mete Hacaloğlu ve Mehmet Gürkan katılacak.

 

Son zamanlarda kamuoyunda santrallere karşı yoğun bir tepkinin oluştuğu, ulusal ve uluslar arası Çevre kuruluşlarının da desteklediği santrale hayır kampanyası gün geçtikçe büyüyor. Fındıklı Derelerini Koruma Platformunun başlattığı bu kampanyanın Şubat ayı etkinliğine Av. Yönetmen Remzi Kazmaz VATANDAŞ MUSTAFA filmiyle destek veriyor.

 

Aşağıda belirtilen tarihlerde gösterilecek VATANDAŞ MUSTAFA filmine büyük ilgi olması beklenmekte. Çünkü Fırtına Deresi üzerinde oynanan oyunları anlatan film, bugün aynı şekilde Fındıklı, Arhavi, Hemşin, Çayeli, Senoz, Çataldere Kaptanpaşa, Cimil, İkizdere, Askaroz Dereleri üzerinde oynanıyor. Bu oyuna bir son vermek, dereleri bu rantiyecilerden kurtarmak ve bu doğa harikası yerlerde insanlık adına Turizm yapmak, daha doğru bir çözüm olacağını anlatıyor.

 

YER                                               TARİH                                  SAAT

 

Artvin Vizyon Sineması                     23/02/2008                           15:00

Hopa Belediye Kültür Merkezi             24/02/2008                           14:00

Kemalpaşa Belediye Düğün Salonu      24/02/2008                            18:00

Pazar Sine Klas Sineması                  25/02/2008                            19:00

Ardeşen(Karaoğlu İlköğretim)             26/02/2008                            15:00

Fındıklı Öğretmen Evi Salonu              27/02/2008                            15:30

Trabzon İHD ve Trabzon Barosu         28/02/2008                            16:00

 

Editör: HABER MERKEZİ