Futbol topundan ıslık sesi çıkaran adam Şenol Birol’un futbol yaşamını konu alan ve Fatih Sultan Kar tarafından hazırlanan “Bir futbol efsanesi Şenol Birol Gol” isimli fotoğraf sergisi İsmail Kahraman Kültür Merkezinde açıldı

Serginin açılışına Şenol Birol, Rize Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karavin, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Gençlik Spor İl Müdürü Ömer Yılmaz, Çaykur Rizespor teknik heyetinden Oktay Çevik, Hasan Vezir, Süleyman Kalafat, Rizespor Eski Kaptanı Hasan Fehmi Durmuş, Rizespor camiasından Lokman Koçalzadegiloğulları, Dr. Ulvi Ergüven, Sedat Toprak, Mehmet Ali Karaca,   ve çok sayıda kişi katıldılar

Sergi salonuna eşi Gülten Hanım ve oğlu Murat ile Gelen Şenol Birol hayat hikayesini anlatan ve Fatih Sultan Kar tarafından hazırlanan” Bir futbol efsanesi Şenol Birol Gol” kitabını imzaladı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Rizespor camiasının renkli ismi Lokman Koçan Şenol Birol’un Türk futbolundaki önemini anlattı. Rize Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karavin ise Şenol Birol’un başarılarını dinleyerek büyüdüğünü belirterek kendisi ile tanışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Rize Vali Yardımcısı Hasan Kayhan ise Rize’nin sahip olduğu değerleri çalışmaları ile kamuoyu ile paylaşan Araştırmacı-Yazar Fatih Sultan Kar’a teşekkür etti.

Sergilini açılış kurdelesinin birlikte kestiler.

Serginin açılış kurdelesini Rize Vali Yardımcısı Hasan Kayhan ve Şenol Birol birlikte kestiler. Ardından, Şenol Birol’un hayatını ve başarılarını anlatan fotoğraf ve belgelerin yer aldığı sergi gezildi.

O bir efsanedir unutmak olmaz

Şenol Birol 1937 yılında doğdu. Çankırı, Zonguldak ve Rize’de kendisinin yetiştirdi, 1958-59 sezonunda Sarıyer formasıyla attığı goller onu, ülkenin en çok konuşulan forvetlerinden biri haline getirdi.  Başta Beşiktaş olmak üzere Galatasaray ve Fenerbahçe de genç golcüyü renklerine bağlamak için harekete geçti. Ancak Şenol’un tercihi Beşiktaş'tan yana oldu. Forvetteki partneri Birol’la birlikte attığı goller yüzünden tribünlerde, “Şenol-Birol gol” tezahüratı yapılmaya başlandı. Şenol Birol  Metin Oktay'ın ünlü 38 gol kaydettiği 1962-63 sezonunda 34 golle ikinci olmuştu Bu sayı Şenol’a “bir sezonda en çok gol atan Beşiktaşlı” unvanını da kazandırıyordu. 1962-63 sezonu bitiminde Birol’la birlikte Beşiktaş’tan ayrılıp Fenerbahçe’ye transfer oldu. “Şenol Birol Gol” tezahüratı artık Fenerbahçe taraftarının dilinden düşmüyordu. Fenerbahçe forması altında iki kez şampiyonluk yaşadı.

Taçsız Kral’a karşı, Şenol Birol Gol

Bir rakip takım ası Metin Oktay’ın “Taçsız Kral” filminden hemen sonra Fenerbahçeliler de kendilerin film piyasasında göstermişlerdi. En münasip konu adeta ikiz kardeşler haline gelmiş Şenol –Birol’u perdeye aksettirmekti. “Şenol Birol Gool'ün öyküsü, balıkçılık yapan iki kardeşin üzerine kuruludur. Daha sonra bir takıma yedek futbolcu olarak transfer olan kardeşler, bir maçta sakatlanan futbolcuların yerlerine girince yaşamları değişiyordu.Futbol dışında Şenol ve Birol, birer dükkan açmışlardı.. Ancak ticaret hayatında birbirlerinden ayrılıyorlardı. Birol Kadıköy’de bir tuhafiye dükkanında müşterilerin kabul ederken Şenol ondan epeyce uzakta, Teşvikiye’de bir mezeci dükkanında iş ortağı eski Fenerbahçeli Mikro Mustafa ile birlikte günlerini geçiriyordu.

1966 yılında ayrılık vakti gelmiş çok sevdiği ve en çok sevildiği arkadaşından ayrılmıştı. Kader onu İzmir’e Karşıyaka’ya götürecekti.

Gol Kralı Şenol Birol

3. Lig’le 1968’de profesyonelliğe adım atan Rizespor’un kuşkusuz en renkli portresi Şenol Birol’du. Şenol Birol, birikim küpü olarak döndüğü memleketi Rize’ye bu ilk sezonunda antrenör futbolcu olarak hizmet etmenin onurunu yaşadı. Üstelik Şenol Birol, takım arkadaşlarının hem teknik direktörlüğünü yapmış, hem de kaptanlık pazubandını koluna takarak Yeşil-Beyazlı forma ile sahaya çıkıp ter akıtmıştı. Şenol Birol, sergilediği bu onur ve vefa yüklü futbol mesaisini, 1968/69 sezonunda Rizespor hesabına atılan 38 golün tam yarısına (19 gol) imza atarak perçinleyecek, gol kralı olacaktı 1968–69 sezonunda Rize, Altındağ’ı da Rize Şehir Stadı’nda gole boğarken (5-1) bu galibiyette, büyük pay üç gole imzasını atan Şenol Birol’a aitti. Aynı Şenol, başkent deplasmanındaki 3-1’lik Barbaros maçının rövanşında da sahneye çıkmış, attığı üç enfes golle adeta ‘Skor tabelası benden sorulur’ demişti.

 

Şenol Birol’un onurlu mesaisi

O günlerde Türk futbolunun nabzını tutan ünlü Fotospor dergisi de, bu olaya Şenol Birol özelinden yaklaşıyor ve şu ifadeleri kullanıyordu;“ Yılların futbolcusuydu... Adına sloganlar yapılmıştı... Rize’de futbola başlamış... Sarıyer’de kendini göstermiş, Beşiktaş’ta büyümüş... Fenerbahçe’de devleşmişti... Sonra kader memleketine döndürmüştü... Rize’ye... Rizespor’a. Yeni takımının başarıları peşinde koşuyordu... Şenol Birol 9 Temmuz 1971 tarihinde Rize Atatürk Stadında Birol Pekel, Yusuf Tuna ve Can Bartu gibi yıldızların katıldığı bir jübile maçı ile futbola veda ediyordu

Fatih Sultan KAR Kimdir?
1971 yılında Rize-Gündoğdu’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Gündoğdu’da tamamladı. Rize’de gazetecilik yaptığı yıllarda çeşitli gazetelerin Rize Temsilciliği görevini yürüttü. Bir dönem Rize Televizyonu Haber Servisi’nde görev yaptı. Ulusal ve yerel bazda yayın yapan birçok gazete ve dergide yazıları ve şiirleri yayımlandı. Aynı zamanda söz yazarı olan Kar, Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyesidir. Kar, 150’yi aşkın Karadeniz türküsüne söz yazarı olarak imza attı. Karadeniz bölge tarihi üzerine aralıksız sürdürdüğü arşiv-araştırma çalışmaları sayesinde hatırı sayılır miktarda materyale sahip olan Kar’ın “Rize’de Yaşanmış Fıkra gibi Olaylar” , “Likapanın moruna, Rize’nin yeşiline” , “Yeşile Adanmış Dizeler – Rize Şiirleri”, “Bir limon fidanının hikâyesi: Rizespor Tarihi” ve “Bir Futbol Efsanesi: Şenol Birol Gol” isimli kitapları yayınlandı. Kar, Çaykur Rizespor Kulübü’nün resmi dergisinin tarih bölümünü hazırladı. Bir yandan ‘Evvel Zaman İçinde Rize’ kitabının son düzeltmeleriyle yoğun mesai harcarken diğer yandan yayına hazır halde olan ‘Rize Spor Tarihi’ kitabıyla ilgilenen Kar, 1998’den bu yana İstanbul’da yaşıyor ve bir kamu kurumunun Basın Yayın Müdürlüğü’nde görevini sürdürüyor

 

Editör: HABER MERKEZİ