Fatih Sultan KAR

Rize Derepazarı’nda Metro Turizm yazıhanesinin duvarlarında yer alan fotoğraflar Rize’nin yolcu taşımacılığı tarihine ışık tutuyor.  Fotoğraflara doya doya baktıktan sonra yazıhanenin Sahibi İbrahim Ömeroğlu ile sohbete dalıyoruz.

İbrahim Ömeroğlu, yolcu taşımacılığına 1961 yılında başlamış. Bu güne değin kurulan bütün firmaların Derepazarı’nda temsilcisi olmuş. Şu anda Metro Turizm Derepazarı Yazıhanesi’nin sahipliğini yürütüyor.

Ömeroğlu, Rize de yazıhanecilik ve ulaşım tarihi konusunda biz şu bilgileri aktarıyor: Rize’de ilk yolcu taşımacılığı Gündoğdu’lu Mustafa Şahinler tarafından Yeşil Rize Seyahat ile yapıldı. Daha sonra Süzer Rus yapımı gaz arabası ve Şarvole arabası ile taşımacılığa başladı. 1962 yılında Cevat Bilgili, Şakir Bilgili, Nihat Bilgili, Zeki Demirkapı sahipliğinde Çayeli Çay Turizm kuruldu. Çay Turizmin hizmete girişi ile birlikte çok sayıda araçla hizmet vermeye başladı.

Çayeli Çay Turizm o zamanların 1 numaralı firması idi. Ali Kuş 1962 ve 1963 de iki  Man alarak Süzer Turizm ile  hizmet verdi. Rize’de otobüs hizmeti verip aramızda olmayan Çayeli’nden Mühittin Koç, Cevat Bilgili, Nevzat Sarı, İsmet Kurt, İsmail Ateş, Osman Karaca, Ali Kuş, İsmail Kuş, Muhammet Öztürk, İhsan Öztürk, Rize’den Nihat Yılmaz, Mahmut Ekşioğlu, Ali Ekşioğlu, Hacı Hakkı İnce,  Fazıl Tatoğlu, Dinarlı Osman, Bayram Karaahmetoğlı,  Zeki Demirkapı, Selahattin Çapoğlu, Ali Osman Akyıldız ve Bayram Karaahmetoğlı

Fotoğraf ve belgeler İbrahim Ömeroğlu Koleksiyonundan alınmıştır

 

Rize’de kurtuluş törenleri büyük bir coşku ile kutlanır, bütün kurum ve kuruluşlar törenlere iştirak ederdi. Fotoğrafta Eski valilik binası önünde yapılan kortej geçişine katılan Süzer Turizm firmasından Ali Kuş’un Man marka aracı gözükmektedir.

 

1964 yılına ait bu fotoğrafta Ali Rıza Gürel(1), Merhum Muhittin Koç (2), İbrahim Ömeroğlu(3), Hasan Fehmi Akyıldız(4)  Çay Turizm araç yapma kasa Henşell marka aracın önünde gözükmektedir.

 

İşletmeciliğini Dursun Ali Veziroğlu’nun yaptığı Süzer firmasına ait Rize yazıhanesi1964 Ziraat Bankası’nın yanında bulunan bu noktada günümüzde Kent Turizm yer almaktadır.

 

Rize’de kurtuluş törenlerinde çekilen bu fotoğrafta Enter ve Man otobüsler gözükmektedir. . Önde Mafratın Yunus ait Doce Aracı, arkada Ali Kuş’a ait Man aracı gözükmektedir1963.

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ