Dilek ASLAN

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu, Rize Valiliği ve Fındıklı Kaymakamlığı katkılarıyla hazırlanan “Fındıklı ve Güneysu Kırsal Mimarisi” adlı kitap yayımlandı.

Toplamda 180 sayfa olarak basılan kitapta Fındıklı ve Güneysu ilçesinden seçilen tarihi evlerin resimleri ve bu evler hakkında bilgiler yer almaktadır.

Fındıklı İlçesinde 20’si tescilli 130’u henüz tescillenmemiş olmak üzere Çağlayan, Arılı ve Sümer Vadileri boyunca toplam 150 tarihi dolma taşlı ev bulunmaktadır. Bu evlerin ev pansiyonculuğunda kullanılması Fındıklı ilçesinin turizm amaçlı konaklama sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır.

Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç “ Kaymakamlığımız Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak K.T.Ü.Mimarlık Fakültesiyle birlikte ‘Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimariye Restorasyon Elemanı Yetiştirme’ projesini yürütmektedir. Bu Çerçeve İçinde Yetiştirmek Üzere İlk etapta 35 kişilik bir grup oluşturulmuştur. 2008 yılının sonunda bu ustalarımız tarihi evlerimizi aslına uygun olarak onarabilecek düzeye erişmiş olacaklardır” dedi.

Vali Kasım Esen “ Yurdumuzun her yanı gibi Doğu Karadeniz Bölgesi de zengin kültürel mirasımızın eşsiz örnekleri ile donatılmıştır. Rize ve çevresinde varlığını koruyup bizlere miras kalan sivil mimari yapıları incelendiğinde; İnsan ihtiyaçları, bölgenin doğal yapısı ve insanımızın geliştirdiği estetik duygusunun uyum içerisinde birbirinin içerisinde eritildiği görülecektir. 

Son Yıllarda Sayın Başbakanımızın teşvikleri ile başta kamu binaları olmak üzere birçok yapıda yöre mimarisinin ana çizgilerine yer verildiği görülmektedir. Bu anlayışın ve koruma kültürünün yaygınlaşarak devam etmesi ve hazırlanmış olan bu eserin milli kültürümüze arzulanan katkıyı sağlamasını diliyorum” dedi.



Editör: HABER MERKEZİ