Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, önceki gün vefat eden eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz için taziye mesajı yayımladı. Mesut Yılmaz‘ın ailesine başsağlığı dileyen Çubarov mesajında, “Kırım Tatar kökenli, gerçek bir devlet adamı olan Sayın Mesut Yılmaz, Ukrayna’nın ve Kırım Tatar halkının geleceğini içtenlikle önemseyerek, her zaman yardıma yetişmeye çalışmıştı.” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın vefatına ilişkin sosyal medya üzerinden mesaj paylaştı. Eski Başbakan Mesut Yılmaz, 30 Ekim 2020 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yummuştu.

TÜRKİYE'NİN KIYİV BÜYÜKELÇİLİĞİ, VEFAT EDEN MESUT YILMAZ İÇİN TAZİYE DEFTERİ AÇIYOR

Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği, 30 Ekim 2020 tarihinde hayatını kaybeden Türkiye’nin eski başbakanlarından Mesut Yılmaz için taziye defteri açılacağını duyurdu.

Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği, bugün sosyal medya hesabından eski Başbakan Mesut yılmaz için Büyükelçilikte taziye defteri açılacağını bildirdi.

DİLEYEN HERKES TAZİYE MESAJINI İLETEBİLECEK
Mesut Yılmaz’ın ailesi ve yakınlarına başsağlığı dilenen açıklamada, “Değerli vatandaşlarımız, Eski Başbakan ve Dışişleri Bakanlarımızdan Sayın Mesut Yılmaz’ın vefatı nedeniyle Büyükelçiliğimizde taziye defteri imzaya açılacaktır. Defteri imzalamak isteyen vatandaşlarımız, 5 Kasım 2020 tarihinde 10:30-12:30 saatleri ile 15:00-17:00 saatleri arasında Büyükelçiliğimizi ziyaret edebilir ya da taziye mesajlarını e-postayla ([email protected]) iletilebilirler. Bu vesileyle, bir kere daha merhuma Allah’tan rahmet, ailesi, yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV: KIRIM TATAR HALKININ YAKIN DOSTU MESUT YILMAZ’IN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ
Refat Çubarov’un taziye mesajında şu ifadelere yer verildi:

“Kırım Tatar halkının yakın dostu, Türkiye’nin eski Başbakanı (1995-1998 yılları arası) ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı (1987) olan Sayın Mesut Yılmaz’ın 30 Ekim 2020 tarihindeki vefat haberi, Kırım Tatar Milli Meclisi’nde derin bir üzüntü yaratmıştı. Mesut Yılmaz, seçkin bir siyasetçi, diğerlere iyi bir örnek teşkil edecek tanınmış bir diplomat, Türkiye’nin uğruna özverili bir hizmetçi idi. O, özverili, yorulmak bilmeyen çalışmalarıyla Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu. Sayın Mesut Yılmaz’ın Türkiye’nin önde gelen devlet pozisyonlarındaki görev süresi, Ukrayna’nın bağımsız bir devlet olarak oluşumunun ilk yıllarına ve uluslararası arenada Türkiye Cumhuriyeti dahil olmak üzere siyasi ve diplomatik ilişkilerinin yabancı devletlerle geliştirilmesi sürecine denk gelmişti. Sayın Mesut Yılmaz çok duyarlı, her zaman iletişime açık bir insandı. Kırım Tatar halkının lideri Sayın Mustafa Kırımoğlu başta olmak üzere, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ile defalarca görüşmeler yapmıştı. Kırım Tatar kökenli, gerçek bir devlet adamı olan Sayın Mesut Yılmaz, Ukrayna’nın ve Kırım Tatar halkının geleceğini içtenlikle önemseyerek, her zaman yardıma yetişmeye çalışmıştı. Onun parlak hatırası kalbimizde saklı kalacaktır. Kırım Tatar Milli Meclisi ve şahsım adına bu telafisi imkansız ölüm haberi dolayısıyla dost Türk halkına ve Sayın Mesut Yılmaz’ın ailesine derin başsağlığı diliyoruz. Allah rahmet eylesin!”

MESUT YILMAZ KİMDİR?

Ahmet Mesut Yılmaz (6 Kasım 1947, İstanbul – 30 Ekim 2020, İstanbul), Türk siyasetçi, eski başbakan ve eski Anavatan Partisi Genel Başkanı. 1991 ve 1999 yılları arasında toplam yaklaşık 2 yıl boyunca 3 kez başbakanlık ve çeşitli bakanlıklar yapmıştır. 1991-2002 yılları arasında ise Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

1983 yılında kurulan ANAP’ın kurucu üyeleri arasında yer almıştır ve Genel Başkan yardımcılığı yapmıştır. İlk defa 1983 Türkiye genel seçimleri’nde ANAP Rize milletvekili olarak meclise girmiştir. 1986 ve 1990 yılları arasında Turgut Özal tarafından kurulan hükûmetlerde Dışişleri Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirilmiştir.

ANAP Genel Başkanı Yıldırım Akbulut’un istifasının ardından 1991 yılında yapılan kongrede yeni genel başkan seçilerek başbakan olmuştur. 1995 Türkiye genel seçimleri’nin ardından kurulan koalisyon hükûmetinde tekrar başbakan olarak görevlendirilmiştir.

1997-1999 yılları arasında da başbakan olarak görev yapmıştır. 2000-2002 yılları arasında DSP-MHP-ANAP koalisyonunda devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer almıştır.

Partisi 2002 Türkiye genel seçimleri’nde meclise giremeyince istifa etmiştir. 2007 Türkiye genel seçimleri’nde Rize’den bağımsız milletvekili olarak meclise girmiştir. 15 Ocak 2009-2011 yılları arasında ANAP ve Doğru Yol Partisi’nin birleşmesi sonucu kurulan Demokrat Parti’de siyasi yaşamına devam etmiştir. 2004 yılında Yüce Divan’da yargılanmıştır. Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’da yargılanan ilk başbakan olmuştur.

AİLESİ KIRIM’DAN GELDİ

Anne ve babaannesi tarafından ailesi Kırım’dan gelmiş olan Mesut Yılmaz, Hemşinli olup Rize ilinin Çayeli ilçesinin Çataldere köyündendir. 30 Ekim 2020 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Mesut Yılmaz’ın ölümünden bir süre önce beyin sapında tümör saptanmış ve ameliyat edilmişti.

Editör: HABER MERKEZİ