Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar, Türkiye'de tarım sektörünün mevcut durumu ve üreticilerin karşı karşıya olduğu sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tarımın yalnızca ekonomik bir faaliyet olmadığını belirten Kaçar, gıda güvenliği, milli bağımsızlık ve sürdürülebilir kalkınma açısından stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.
- "Tarım, Milli Güvenlik Meselesidir"
Yazılı açıklamasında son yıllarda yaşanan küresel gelişmelerin tarımın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Kaçar, savaşlar, salgınlar ve uluslararası krizlerin, kendi gıda üretimini sağlayamayan ülkelerin ciddi risklerle karşı karşıya kaldığını gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin sahip olduğu tarımsal potansiyele rağmen üretimde gerileme yaşandığını savunan Kaçar, şu değerlendirmede bulundu:
"Tarım; gıda güvenliğinin, milli güvenliğin ve bağımsızlığın temelidir. Kendi toprağında üretemeyen, kendi çiftçisini koruyamayan ülkeler en temel ihtiyaçlarını bile dışarıdan karşılamak zorunda kalmaktadır."
- "2,6 Milyon Hektarlık Tarım Arazisi Üretim Dışına Çıktı"
Tarım alanlarının yıllar içerisinde önemli ölçüde azaldığını öne süren Kaçar, 2002 yılında 26 milyon 579 bin hektar olan tarım arazilerinin 2025 yılı itibarıyla 23 milyon 978 bin hektara gerilediğini ifade etti.
Yaklaşık 2 milyon 601 bin hektarlık tarım arazisinin üretim dışına çıktığını belirten Kaçar, bunun üretimin azalması, ithalatın artması ve gıda fiyatlarının yükselmesi gibi sonuçlar doğurduğunu savundu.
- "Çiftçinin En Büyük Sorunu Üretebilmek"
Artan üretim maliyetlerinin çiftçiyi zor durumda bıraktığını dile getiren Kaçar, mazot, gübre, yem ve elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok üreticinin ekim yapmakta güçlük çektiğini ifade etti.
Genç nüfusun tarımı geleceğini kurabileceği bir sektör olarak görmediğini kaydeden Kaçar, bu durumun devam etmesi halinde yalnızca üretimin değil, üretim kültürünün de zarar göreceğini belirtti.
- Saadet Partisi'nin Tarım Önerileri
Saadet Partisi'nin tarımı milli güvenlik meselesi olarak gördüğünü belirten Kaçar, üretim odaklı kalkınma anlayışını benimsediklerini ifade ederek şu önerileri sıraladı:
- Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önlenmesi,
- Verimli tarım topraklarının korunması,
- Modern sulama yatırımlarının hızlandırılması,
- Kuraklığa dayanıklı üretim modellerinin yaygınlaştırılması,
- Mazot, gübre, tohum ve yem gibi temel girdilerde çiftçilere kalıcı destek sağlanması,
- Gençlerin yeniden tarıma yönelmesini teşvik edecek uygulamaların hayata geçirilmesi,
- Tarımda dijitalleşme ve yerli teknolojilerin desteklenmesi.
"Üreten Türkiye Güçlü Türkiye'dir"
Açıklamasının sonunda tarımın geleceğe yapılan en önemli yatırımlardan biri olduğunu vurgulayan Kaçar, şu ifadeleri kullandı:
"Biz inanıyoruz ki, toprağını koruyan millet geleceğini korur. Saadet Partisi olarak üreticinin emeğini koruyan, gıda güvenliğini önceleyen, kendi kendine yeten ve tarımda yeniden güçlü bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; toprağını kaybeden geleceğini kaybeder. Üreten Türkiye ise her zaman güçlü Türkiye'dir."





