Her ilkbahar ve sonbaharda başımıza gelen bir şeydir ilkbahar sarhoşluğu. Tabi buna tam olarak bahar sarhoşluğu da diyemeyiz ama en yakışan isim budur. Akşam külçe gibi yatağa gideriz sabah üzerimizde bir ağırlık yataktan çıkamayız oda yetmez gün içerisinde sersem gibi oluruz çay kahve hiçbir şey sersemliğimizi gideremez. Uykuyla uyanıklık arası dolaşırız gün içerisinde ruh gibi. Al üstüne birde depresyona gireriz. Oda yetmez alerjiler alır başını gider göz kaşıntısı akması burun akması cildimiz kaşınır durur. Velhasılıkelam bu bahar canımıza okur bizim ama biz yılmayız nasıl aslanlar gibi çıkarız bu savaştan.

Bende baharla nasıl baş ederim diye biraz internette araştırdım. Öyle büyütülecek bir şey değilmiş bu dönem rutinimizden vazgeçmemeliymişiz ve çaba göstermeliymişiz günlük işlerimizi düzenli yapmaya. Yorgunluğa öyle çay kahveyle değil de vitamin kullanarak direnç kazanmalıymışız. Ağır iş yapmamalıymışız mesela… bahar alerjilerimiz için doktora gidip ilaç almalıymışız, polen alerjisinde ağaçların ve çiçeklerin dibinden değil de uzağından yürümeliymişiz. Hijyene dikkat etmeliymişiz, yaşadığımız yerleri sık sık havalandırmalıymışız (oturma odası-mutfak-salon-ofis vs.)

Psikolojimize gelince bu dönem öyle ağır tartışmalara girmemeliymişiz kimseyle… küçük şeyleri dert etmemeliymişiz. İçimiz sıkıldımı, moralimiz bozuldumu hemen dikkatimizi başka şeylere yönlendirip içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumdan çıkıyoruz. Sosyal aktivitelere katılıyoruz; sinemalar, tiyatrolar, müzik dinletileri, alışverişler, vb aktivitelerde bulunarak zamanımızı zenginleştiriyoruz ve eğlenceli bir şeyler yapıyoruz. Bol bol kitapta okuyabiliriz ve başka hobiler geliştirebiliriz, mesela resim yapmak, çinicilik, seramik vb…

Bilirsiniz mevsim baharsa havaya güven olmaz hele de son senelerin bahar havaları bir değişik. Sabah soğuk öğlen sıcak akşamüzeri serin ve geç saat gene soğuk. Bu hava durumuna göre giyinmek lazım yoksa hastalıklara davetiye çıkartırız. Dışarı çıkarken yazlık kıyafetimizin üzerine mutlaka ceket almalıyız, şemsiyeyi de unutmamak lazım.

Benim şimdilik araştırdıklarım bu kadar… Sizler başka şeyler eklemek isterseniz yoruma yazabilirsiniz. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın…