Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) öncülüğünde Rize`de 16-18 Aralık tarihleri arasında Karadeniz`e kıyısı bulunan ülkeler ile Dünya`nın çeşitli ülkelerinden gelecek temsilcilerin katılımı ile Uluslar arası Turizm Kurultayı düzenlenecek.


Basa, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Çayeli Öğretmenevi'nde düzenlenecek olan Uluslar arası Karadeniz Sivil Topum Kuruluşları Turizm Kurultayı’na Karadeniz’e kıyısı olan Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya,  Gürcistan ve Türkiye’den  turizmle ilgili kuruluşlarının temsilcileri ile aralarında Moldova,  Letonya, Almanya, Filipinler ve İngiltere’den gözlemci sıfatıyla gelecek temsilcilerin katılacağını söyledi.

Toplamda 13 ülkeden 30 yabancı ile Türkiye’den 200 temsilcinin katılacağı Uluslararası Kurultayda, Karadeniz’de görülmesi gereken ve turizm potansiyeli bulunan 100 noktanın belirlenerek dünya ülkelerinin beğenisine sunulacağını ifade eden Basa, “Kurultay’la Karadeniz’in geleceğinin önemli ekonomik ve sosyal sektörü olan turizmde ortak kararların alınması ve uygulanması açısından güçlü yerel sivil kuruluşlarının aktif olarak yer aldığı bir planlama sürecinin sektöre öncülük etmesinin yolu açılmış olacaktır.

 

Kurultay, Karadeniz ülkelerinin turizm sektöründeki eylemlerinde eşgüdüm ve işbirliğinin sağlanmasına zemin hazırlayacak. Oluşturduğumuz www.100spotsblacksea.org web sitesi ile bölgenin turizm değerlerinin ortak tanıtımı, turizm rotalarının belirlenmesi ve tüm dünya kamuoyunun beğenisine sunulması amaçlanmaktadır.” dedi.

 

Basa, Karadeniz’de belirlenecek en güzel 100 nokta arasında Türkiye’den fazla bölgenin gireceğini düşündüklerini ve bu yönde alt yapı çalışması yaptıklarını söyledi.

Karadeniz’in kirlenmesine karşı ortak tavır alınacak

 

 

Basa, Kurultay’da Deniz turizmi ve Karadeniz’in Tuna nehrinden kaynaklanan kirliliğine karşı ortak tavır alınması noktasında da önemli  mesajlar verileceğini belirterek “Karadeniz’in kirlenmesine yüzde 60 Tuna nehri neden oluyor. Avrupa ülkelerindeki sanayi kuruluşlarının atıkları Yuna nehri aracılığı ile döküldüğü Karadeniz’i kirletiyor. Bu konuda ortak mücadele yapılması gerekiyor. Kurultay’da bunu da ele alacağız. Karadeniz’in turizmini ortak planlama ile pazarlamalıyız. Bu planlama sonucunda Karadeniz’in saklı cennetlerini ortaya çıkaracağız.” diye konuştu.

 

Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, ev sahipliklerinde düzenlenecek kurultaya lojistik desteğin yanında her türlü katkıyı vermeye çalıştıklarını belirterek gelecekte Turizmin gözbebeği olacak Karadeniz’de yapılacak kurultayla önemli bir katkı sağlanacağını söyledi. Çakır  “Bu proje bizi heyecanlandırıyor. Allah bizi özene bezene yarattığı bir coğrafyada yarattı. Karadeniz Dünya’da ki cennettir. Bölgemizin geleceği de sahip olduğumuz bu doğal güzelliklerin turizme kazandırılmasına bağlıdır. 20-30 yıl sonra torunlarımızı bu bölgede tutacak olan turizmdir.” dedi.

 

ESKİLER BİZDEN DAHA EĞİTİMLİYDİ

Çakır, 60 yıldır Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hiç güzel bir şey yapılmadığını belirterek, “60 yıl önce ise dedelerimizin doğaya ve çevreye uygun yapılar yapıyordu. Bizler ise hiçte bölgemize uygun olmayan yapıları taklit ederek çevremize büyük zararlar verdik. Ayder yolu üzerinde iki kemer köprü var. Biri geçmişte yapımmış diğeri ise yakın bir tarihte inşa edilmiş. Dışarıdan gelen yabancılar eski köprüye bakıp ‘geçmişte burada çok akıllı insanlar yaşıyordu’ diyor. Yeni yapılan köprüye ise bakarak ‘geçmişte burada yaşayan akıllı insanların yerini sonradan eğitimsiz insanlar almış’ şeklinde yorumluyor.
Editör: HABER MERKEZİ