Haber Foto Galeri

Foto Galeri - Meteor nedir? Meteor (Göktaşı) düşmesi neden olur, ne anlama gelir?

Abone Ol

Türkiye’nin gündemine oturan ve birçok ilden görüldüğü iddia edilen meteor nedir, ne anlama gelir sorularına yanıt aranmaya başlandı. Dün gece gökyüzünden yeryüzüne doğru hızla iniş yapan ve karaya temas etmesiyle büyük bir ışıma oluşturan esrarengiz bir ışık topu görüldü. Sosyal medyada büyük yankı uyandıran ve göktaşı yani meteor olduğu iddia edilen görüntüler hızla yayılmaya başladı. Görüntüleri izleyen vatandaşlar konuya yönelik detayları araştırmaya devam ederken o anlar kameralara saniye saniye yansıdı. Uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adı olarak bilinen Meteor nedir? Meteor (Göktaşı) düşmesi neden olur, ne anlama gelir?

Meteor düşmesi olduğu iddia edilen görüntüler ardından "meteor" ve "meteor düşmesi" terimleri tekrar gündeme geldi. Göktaşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.

Türkiye'de akşam saatlerinde gök yüzünde parlayan bir cismin düştüğü götürüldü. Göktaşı olduğu değerlendirilen cisim Trabzon, Artvin, Malatya, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Sivas, Tunceli, Erzincan ve Ardahan başta olmak üzere bir çok şehirde göründü. O anı ise Bingöl-Genç karayolunun 8. kilometresinde araçla seyir halinde olan 19 yaşındaki Veysel Sönmez cep telefonu kamerasıyla tesadüfen kaydetti. Genç ilçesinde haftalık yayın yapan bir gazetede stajyer olarak çalışan Sönmez o anları anlattı. İlçeye dönerken gökyüzünde aleve benzer bir cisim gördüğü belirten Sönmez, daha sonra göktaşı olduğunu öğrendiğini ve Bingöl'e düştüğünü düşündüğü söyledi.

Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.