BAYRAM ALİ KAVALCI

Rize İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Çakır yaptığı açıklamada; Rize Bezi (Feretiko) üretim ve gelişimi çalışmaları ile mevcut durumu Rize markası olarak çok daha ileriye taşımak için 5 meclis üyesi arkadaşı ile yaptıkları çalışmayla araştırma ve geliştirme komisyonu kurarak hızlandırdıklarını dile getirdi.

Rize İl Genel Meclisi Hüseyin Çakır, ”1960’lı yıllarda, çayın Rize’ye gelmesinden önce Rize’de hemen her evde bir Feretiko tezgâhı bulunuyordu. Bugün Rize’mizde çay ekili olan alanlar bu tarih öncesinde iplik elde etmekte kullanılan kendirle kaplıydı. Gelişen teknoloji ile birlikte fabrikalarda seri üretime geçilmesi sonucu maliyetler düşmüş, dolayısıyla el dokumalarının alıcı bulma şansı oldukça azalmıştır. Bu süreçte Rize’nin tarihi dokuması feretikoda neredeyse yok olmaya yüz tutmuştu. Feretiko bezi ketene göre çok ince aynı zamanda dört kat daha dayanıklıdır. Zira pamuklu kumaşların 6 aylık ömürlerine karşın feretikonun ömrü iki yıldır. Bugün Rize Merkez, İyidere, Pazar, Ardeşen, Fındıklı ilçelerindeki halk eğitim merkezleri birer atölye özelliğinde üretim yapmaktadırlar. Geride kalan tüm ilçelerimiz ve beldelerimizde de bu çalışmaları başlatmak istiyoruz. Eskiden üretilen Rize bezi genellikle iç giyim ve çeyiz olarak kullanılırken bugün gelinene noktada hediyelik eşya çanta, ev tekstili v.b özellikler kapsamında 20’ye yakın çeşit üretim yapılmaktadır. İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme Komisyonu üyeleri olarak, Rize İl Özel İdaresi, Rize Ticaret Odası ve Rize Ticaret Borsasının her birinin koyacakları 500’er binerlik sermaye ile bir kaynak havuzu oluşturulması, bilahare üretim yapılacak kapalı köy okullarının rehabilitasyonu için milli eğitim Bakanlığımızdan kaynak temin edilmiştir. Gelişmiş ülke ve bölgelere baktığımızda gelişmenin kentlerde sektörler ve insanlar tarafından başlatıldığını görürüz. Kendi sistemini kurmuş her kent modeller üreterek ve marklar geliştirerek hem istihdam oluşturma, hem de çalışmak isteyen bayanlara yeni iş sahası ve meslek sahibi yapmaktır. İşte bizler Rize bezini Türkiye’de ve dünyada marka yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Rize İl Genel Meclisi Araştırma ve geliştirme komisyonu Hüseyin Çakır, M.Aydın Bilsel, Hakan Gültekin, Leyla Veyisoğlu ve Bedirhan H.İslamoğlun’dan oluşmaktadır.

 

Editör: HABER MERKEZİ