YÖK, katsayı eşitsizliği uygulamasının yeniden getirilmesinin söz konusu olmadığını açıklayarak, yerleştirme puanı hesaplamasında kişisel başarı esas alınacak” dedi

YÖK, üniversiteye girişte katsayı eşitsizliğini gideren kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinden sonra dün yaptığı durum değerlendirme toplantısında “katsayı eşitsizliğini gideren uygulamadan geri dönüş olmayacağı” kararı çıktı. Danıştay’ın iptal ettiği “eşit katsayı” düzenlemesi “eşite yakın katsayı” formülüyle aşılacak.

YÖK’ten yapılan açıklamada, “17 Aralık’ta yapılacak Genel Kurul’da, yürütmesi durdurulan maddeler yerine yeni bir düzenleme yapılmasına karar verildiği” duyuruldu.  YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında  4 saat süren bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıdan sonra soruları yanıtlayan Özcan, Danıştay’ın “katsayı” konusunda yürütmeyi durdurma kararına yaptıkları itirazın gerekçelerinin konuşulduğunu belirtti. Özcan, “İtirazın gerekçelerini teker teker ele aldık. Arkadaşlarımız o konuda ne düşünüyorlar, ki ona göre çözümümüzü geliştirelim diye o konuda tartıştık” dedi.

KARARI 17 ARALIK’TAVERECEĞİZ

Yeni düzenleme konusundaki alternatifleri üyelerle paylaşıp paylaşmadığının sorulması üzerine, Özcan, “Bir sürü alternatiflerimiz var. Onları paylaşmadık sadece onlar ne düşünüyor onu öğrenmek istedik ki bizim alternatiflerimizden hangisi en uygun” diye konuştu. Danıştay’a yapılan itiraz sonuçlanana kadar bekleme kararı aldıklarını kaydeden Özcan, “Katsayılar arasındaki makas mı daraltılacak” sorusuna da “Makas falan yok, hiçbir şey konuşmadık” cevabını verdi. Özcan, sorular üzerine, “YÖK Genel Kurulu’nun 17 Aralık’ta yeniden toplanacağını” belirterek “İşte o zaman karar vereceğiz” dedi.

1998’DEKİ 0,3-0,8 GERİ GELMEYECEK

Özcan’ın açıklamalarından sonra YÖK’ten yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Yürütmesi durdurulan kararlar  yerleştirme puanlarının hesaplanmasına yönelik 3, 4. ve 5. maddelere ilişkindir. Ancak, 1998’de başlatılan ve yapılan değişikliklerle en son olarak 2009’da kullanılan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı’nın hesaplanmasındaki 0,3-0,8 şeklindeki farklı katsayı uygulamasına geri dönüş artık söz konusu değildir” dendi. 

‘Danıştay yanlıştan  dönmeli’ eylemi

Danıştay’ın katsayı eşitsizliğini gideren kararı iptüal etmesine tepkiler dinmek bilmiyor. Mersin’deki meslek liselerinin okul aile birliği başkanları, Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmeyi oy birliği durdurması kararının düzeltilmesini istedi. Başkanlar adına konuşan Kadri Şaman MTSO Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Nevzat Tuç, meslek liselilerin üniversiteye eşit şekilde girebilmesi için Danıştay’ın katsayı kararının düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Çocuklarının okuma azmi ve morallerinin bozulmaması için bir takım girişimlerde bulunacaklarını anlatan Tuç şöyle devam etti: “Her ilden 1 ile 3 kişi arasında okul aile birliği temsilcisinin Ankara’ya giderek Cumhurbaşkanı, Başbakan, siyasiler ile YÖK ve Danıştay’da görüşmeler yapmasını istiyoruz.” 

KİŞİSEL BAŞARI ESAS ALINACAK

YÖK açıklamasında “Yürütmesi durdurulan söz konusu maddeler yerine yeni bir düzenleme yapılmasına karar verilmiştir. Yükseköğretim Kurulu, yerleştirme puanının hesaplanmasına ilişkin alacağı yeni kararlarında da merkezi sınavla ölçülen kişisel başarıyı esas alacağını kamuoyuna saygıyla duyurur’’ denildi. 

Star Gazetesi 9 Aralık 2009 Çarşamba

Editör: HABER MERKEZİ