Fatih Sultan KAR

Seksen yıllık mazisi olan ve bulunduğu köyün adını taşıyan Veliköy İlköğretim Okulu’nun isminin değiştirilmesine tepkiler yağıyor.

Kısa bir süre önce Rize Lise’sinde yaşanan isim keşmekeşi tatlıya bağlanmıştı. Şimdi de Veliköy İlköğretim Okulu’na ek bina yaptıran Ali Kopuz’un babasının isminin okula verilmesine Veliköylüler ve okulun eski mezunları tepki gösteriyor.

Yurdumuzda iş adamları tarafından yaptırılan okullara isimlerinin verilmesi, hoş ve anlamlı bir hareket. Yalnız son yıllarda bu çok güzel harekette bazı uygulama hataları oluştu. Var olan tarihi önem taşıyan okullarda yapılan tadilat, düzenleme inşaatın boyutu ne olursa olsun okulun adı değişmemeli, o okulun bulunduğu yerleşim biriminde yaşayan insanların, o okuldan mezun olanların görüşü alınmadan yapılacak bu uygulama dayatma olur..

Rize’nin köklü okulu Rize Lise’sinin isminin değişmeyeceğine tam sevinmişken şimdide Veliköy İlköğretim Okulu’na ek bina yaptıran Ali Kopuz’un babasının adı okulun genel adı oluyormuş. Yaptırılan ek binaya değil de okula Uzun Mustafa Kopuz adının verilmesi tarihi hata olur. Okulun seksen yıllık mazisi ve sayısız mezunları vardır. Kimseye sormadan Veliköylülerin ve orda okuyan insanların görüşü almadan okulun tabelasının değişmesi hiç etik değildir.

Bu uygulamanın yanlış olduğunu haykıran bir grup Veliköy sevdalısının girişimini takdirle karşılıyorum. Bir kampanya başlatmışlar. Başta kampanya sorumluları Gökhan Taşkıran, Temel Melal, Süleyman Bayraktar Kopuz olmak üzere okullarının adının değişmesini istemeyen gençleri tebrik ediyorum.

Bu gençler “duyarsız kalma” başlığı altında bir açıklama yapmışlar ve diyorlar ki : Hayatımızın ilk yedi yılıiçinde, okuyamazdık okulumuzun duvarındaki 'Veliköy İlköğretim Okulu' yazısını. Ama bilirdik ki bahçesinde siyah önlüklü çocukların ebecilik oynadığı, iki çam ağacının arasını kale yapıp maç yaptığı, dereye düşen topu almak için koşuştuğu bir okulumuz vardı.

Adımı bilirdik ama yazamazdık, saymayı bilirdik ama o sayıları çarpamazdık, arkadaşımız Ali'ye 'gelir misin' derdik ama 'Ali Gel' yazamazdık. Biz bunları ‘
Veliköy İlköğretim Okulu’nun odun sobalarıyla ısınan sınıflarındaki tahta sıralarda öğrendik. Ne kadar alışmıştık 'Veliköy İlköğretim Okulu' mezunuyum demeye. Tıpkı babamız, annemiz ve kardeşlerimiz gibi. Ey göğsünü gere gere Veliköylü'yüm diyen Veliköy İlköğretim Okulumezunları! Biliyoruz ki yukarıda bu duygular hepimizin ortak anısıdır. Lütfen okulumuzun adına sahip çıkalım. Oklumuzun adı eskisi gibi 'Veliköy İlköğretim Okulu' olarak kalsın

Hayır yapan insan güzellik yapan, insanları mutlu eden insandır. İnanıyorum ki Ali Kopuz bu gençleri üzmeyecek Veliköy İlköğretim Okulu’nun adı değişmeyecektir. Vela, Soğan Pazarı, Pınarbaşı hatıraların mekanıdır. Bu hatıralarda okulun rolü Yeri vardır. Lütfen o ismi değişmeyin….

Editör: HABER MERKEZİ