Rize Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) Kararı Doğrultusunda Üniversitede Türbanı Serbest Bıraktıklarını, Şimdi de Danıştay'ın Kararı Doğrultusunda Hareket Ettiklerini Söyledi.

Rize üniversitesinin kuruluş yıldönümü öncesi Rektör nazmı Turan Okumuşoğlu gazetecilere yaptığı açıklamalarda Rizelilerin Rize üniversitesine yeteri derecede sahip çıkmadığından yakındı. Okumuşoğlu turban kararında da inisiyatifin tamamen kendisinde olduğunu belirtti.

Okumuşoğlu Rektörlük binasında yaptığı açıklamada, “Rize Üniversitesi’nde ferdi sahiplenmeler var Uzaktan bakanlarda var. Ama uzaktan bakanlar daha çoğunlukta. Rizeli Rize Üniversitesi’ne yeterli sahiplenmeyi bundan sonra yapmalı” dedi.

Rizeli üniversitesine sahip çıkmıyor

Yeni yapılacak OSS sınavında Rizeli öğrencilerin Rize Üniversitesi’ni tercih etmesi gerektiğini belirterek, Bizim Üniversitemizde sınıflarda öğrenci sayısı az. Bu nedenle her öğrencinin sorunlarıyla ilgilenebiliriz. Büyük bir üniversitede bu ilgiyi öğrenci göremez, kaybolup gider. Birde üniversitemizin ayağa kalkması için özellikle potansiyeli yüksek Rizeli öğrenciler Rize Üniversitesi’ni tercih etmeli. Rize Üniversitesinin kaliteyi yakalayabilmesi için bu şart” dedi.

Rize Üniversitesi rektörü N.Turan Okumuşoğlu turban konusunda kararın tamamen kendisinde olduğunu ifade ederek, “YÖK Başkanı’nın genelgesi Danıştay’dan iptal edilince türban özgürlüğünün kaldırılmasına karar verdik. Benim şahsı görüşüm Üniversitelerimiz tamamen özgür olmalı. İsteyen başı açık, isteyen başı kapalı girebilmeli. Ama hükümet çıkardığı anayasa maddesiyle bu işi bir oyuna benzetmek istedi. Benim annemin başı da bağlı ama üniforma, simge olarak bağlı değildi. Birileri bunu simgeye getirdi. Problem orada başlıyor. bu gün türbanın simge olarak kullanıldığına inanıyorum. Turban serbesiyetinin Danıştay kararıyla üniversitemizde son verilmesi tamamen benim kararımdır. Bu konuda sorumluluğu da üzerime alıyorum. Eğer Danıştay kararı çıkmasaydı türban serbestliği devam edecekti. Şu an Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı bekliyoruz” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ