Göktürk Fırat
 
Rize Üniversitesi Fındıklı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin’in yüksekokulda yürürlüğe koyduğu uzun saç ve sakal yasağı sürüyor.

Rize’de ilk kez öğrencilere verdiği cinsel içerikli ödevle gündeme gelen ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olan Rize Üniversitesi Fındıklı Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin, geçtiğimiz hafta uzun saçlı ve sakallı öğrencilerin okula girmesini yasaklayarak tekrar isminden söz ettirmişti.

Gültekin, konunun basında yer almasının ardından kendisine bağlı birimlere tekrar gönderdiği resmi yazıda, hakkında haber çıkan gazete haberlerine “paçavra” benzetmesi yaparak, yasakların aynen uygulanmasını istedi. 16 Kasım 2009 tarih ve Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin imzalı resmi yazıda basında her alan haberlerin kendileri için bir engel teşkil etmediği belirtilerek, “Çağımızda iletişim araçları yaygınlık kazanmış olup, her önüne gelen bir paçavrada veya elektronik alanda yayın yapabilmektedir. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşları görevlerini aralıksız sürdürmeleri gerekmektedir. Yapılan yayınlar gerek yüksek okulumuz gerekse üniversitemiz tarafından dikkate değer bulunmamaktadır. Anayasanın bize tanıdığı bilimsel ve ekonomik özgürlük çerçevesinde görevimizi sonuna kadar, kimsenin etkisinde kalmadan dürüstçe ve cesurca yapmaya devam edeceğiz. Yüksekokulumuzda uygulanan, kılık ve kıyafetle ilgili düzenlemenin sahibi şahsımdır. Okulumuzdaki idari ve akademik personelin kendilerine tebliğ edilen yazılı bildirimin gereğini yapmaktan öte bir sorumlulukları yoktur. Bu nedenle personelimiz arasında tereddüt oluşmaması gerekir. Uygulama bizzat rektörümüz tarafından verilen talimat üzerine başlatılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sakal yasağının kaldırılması ile ilgili olarak kendisine açılan bir davayı reddetmiştir. Üniversitelerin sakal yasağı uygulamasını insan haklarına aykırı bulmamıştır. Üniversiteler özgür bilim ve eğitim kurumlarıdır. Kendi kurallarına göre yönetilirler” ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan ve sakal yasağının abartıldığını ifade eden Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu “Problem çıkarmaktan yana olmamalıyız. Uygulamalarımızda olumsuzluklara neden olmamalıyız. Uygulamalarımızı öğrencilerimizi kaybederek değil kazanarak yapmak zorundayız. Öğrencilerimiz varsa bizde varız. Rize Üniversitesi Rektörü olarak uygulamadan dolayı hiçbir öğrencimizin mağdur edilmeyeceğinin teminatını veriyorum. Eğer sakalından dolayı sınava alınmayan öğrencimiz varsa telafi sınavı düzenlenerek sınavları gerçekleştirilecektir. Sağlık problemlerimden dolayı Fındıklı’ya gidemedim. Pazartesi günü Fındıklı Meslek Yüksek Okulumuzu ziyaret ederek konuyu öğrencilerimizle bizzat görüşeceğim” şeklinde konuştu.

 


 

 

Editör: HABER MERKEZİ