Danıştay 8. Dairesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcanın, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasanın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığına ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı genelge olarak kabul ederek, oy birliği ile yürütmesini durdurdu. Bazı öğretim üyesi derneklerinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcanın, 24 Şubat 2008 tarihli rektörlüklere gönderdiği yazısının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davanın ilk aşaması sonuçlandı.
Daire, söz konusu yazıyı genelge olarak kabul etti ve yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.


Rektörlüklere gönderilen bildirimi yetki unsuru yönünden kanuna uygun bulmayan Daire, YÖK Başkanının tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığına işaret etti. Söz konusu karara, itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

 

DANIŞTAYIN KARARI RİZE ÜNİVERSİTESİNDE UYGULANDI 

Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının ardından Türban yasağı yeniden uygulamaya konuldu. Rize Üniversitesinde de türban yasağı uygulanmaya başlandı. Sabah saatlerinde üniversiteye gelen başı kapalı öğrenciler başları açtırılarak içeri alındı. Karardan habersiz olan türbanlı öğrenciler uygulama karşısında şaşkına döndü. Bir türbanlı kız öğrenci ise gözyaşlarını tutamadı.

 

Ajans53 

Editör: HABER MERKEZİ