Çayeli Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerle 6,7,8 nci sınıflarda öğrenim gören öğrenci velilerine yeni ortaöğretim sistemiyle ilgili merak edilen her şey anlatıldı. Çayeli’nde Öğretmen Evi Düğün Salonu’nda gerçekleşen seminere katılımın çok olmadığından 10.30 ve 12.00’da iki oturum halinde yapıldı. 9 Mart İlköğretim Okulu Rehberlik Öğretmeni Oğuz Çelik ve Murat Çam, Yamantürk İlköğretim Okulu Rehberlik Öğretmeni Şevket Sezgin katılımcılara Yeni Ortaöğretim Geçiş Sistemini sunumlarla anlattılar.

Yeni Ortaöğretim Sistemi ile ilgili görüşlerini aldığımız Çayeli Milli Öğretim Müdürü Bayram Bakır, “ Seminerin amacının uygulamaya geçen yeni ortaöğretim sisteminin neleri getireceğini öğrenci velilerimize anlatmaktır. Eski ortaöğretime geçiş sistemi sadece bir merkezi sınava dayanıyordu. Şu anda kamuoyunda yanlış algılama çerçevesinde “bir merkezi sınav kaldırıldı, üç sınav konuldu” şeklinde bir yorum var. Bu kesinlikle doğru değil. Kaldırılan sınavla şu anda 6, 7 ve 8. sınıf sonlarında uygulanacak olan sınav taban tabana farklı. Kaldırılan sınav müfredat odaklı değildi. Müfredatın dışında da bir takım üst düzey beceriler gerektiren, hayat için, öğrenci için çok gerekli olmayan nitelikleri de ölçmeye çalışan, belli sayıda öğrenciyi Anadolu liselerine ve fen liselerine yerleştirebilmek için sadece ve sadece eleme odaklı yapılan bir sınavdı. Yeni ortaöğretime geçiş sistemi çerçevesinde gerçekleştirilecek olan sınavların en temel özelliği müfredat odaklı olması. Yani 6. sınıf sonunda yapılacak sınavın sadece ve sadece 6. sınıfla ilgili olması, aynı şekilde 7. sınıfta yapılacak olan sınavın 7 ile, 8. sınıf sonunda yapılan sınavın 8’le ilişkili olması.

Velilerin korkmasına gerek yok diyorsunuz...

Şimdiye kadar ki yapılan sınavlarda velilerin okulun dışında başka becerileri, başka teknikleri kazanma konusunda bir telaşı vardı. Öğrenci fen bilgisi, matematikle ilgilendiği kadar sınav tekniğiyle de ilgileniyordu. Çok kısa sürede bir takım teknikleri kavrayıp, soruyu doğru bir şekilde cevaplama, hızlı soru çözme gibi bir takım okulun dışında kazanılan tekniklere yöneldiler” dedi.
 
Haber : Özgürcan Çiftçi
Editör: HABER MERKEZİ