6 aylık enflasyonun belli olması ile birlikte artacak kalemlerden biri de dul ve yetim maaşı. Bakanlıktan dul ve yetim maaşı alan vatandaşlar yeni yıldan itibaren ne kadar maaş alacağını öğrenmek istiyor. Yüzde 25,50 ve 75 oranında ödenen dul ve yetim maaşları farklılık gösterebiliyor. Vefat eden sigortalının çocuğuna %25 hisse oranında ödeme yapılırken çocuk olmaması durumunda ise eşine %75 oranında yatırılıyor. Peki, Dul ve yetim maaşı 2024 ne kadar oldu? Dul ve yetim maaşına ne kadar zam geldi?

DUL VE YETİM MAAŞI 2024 NE KADAR OLDU?

Dul ve yetim maaşına gelecek zam asgari ücrete gelen zam doğrultusunda değil, 6 aylık enflasyon oranına göre yapılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre emeklilerin 5 aylık alacakları zam oranı yüzde 33,64 oldu. Aralık ayının enflasyon verisinin açıklanmasının ardından emeklilerin alacağı zam oranları da belli olmuş olacak.

%50 hisse oranına göre 2023 yılında 3.750 TL dul ve yetim maaşı alanların Ocak ayında maaşlara %29,41 zam yapılması durumunda dul ve yetim ödemesi 1.102 lira artacak ve 4852 liraya yükselecek.

%50 hisse oranına göre 5.000 TL dul ve yetim maaşı alanların Ocak ayında maaşlara %29,41 zam yapılması durumunda dul ve yetim ödemesi 1.470 lira artacak ve 6.570 liraya yükselecek.

%25 oranına göre 2023 yılında 1.875 TL ölüm aylığı alan çocuklara Ocak ayında maaşlara %29,41 oranında zam gelmesi durumunda ödemesi 551 lira artacak ve 2.426 TL'ye yükselecek.

DUL AYLIĞI NASIL HESAPLANIR?

Dul maaşı hesaplanması için vefat eden eşin çocuğu yoksa maaşının %75 'i kadarı eşe verilir. Vefat eden kişinin çocuğu varsa maaş oranının %50 'si eşe verilir. Vefat eden eşin çocuğu varsa maaşının %25'i çocuğa ya da çocuklarına verilir. Dul maaşı zam oranları ve miktarı özellikle enflasyon oranları belirler. Enflasyon oranına göre hesaplanan dul maaşı ödemeleri Ocak ve Haziran aylarında güncel bir şekilde yenilenmektedir.

KİMLER DUL MAAŞI ALABİLİR?

Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var.

Bafra'da okulun spor salonunun camlarını kıran zanlıların yakalanmasına çalışılıyor Bafra'da okulun spor salonunun camlarını kıran zanlıların yakalanmasına çalışılıyor

SGK'lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor. Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor.

Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor. Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor.

Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50'sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75'ini alıyor.

Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor. Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.

Editör: EDİTÖR - 3